Izumitelj kontracepcijskih pilula osmislio ih je da bi udovoljio papi, ne ženama

Foto: 123RF

OD otkrića kontracepcijskih pilula u 60-im godinama prošlog stoljeća liječnici su čuvali jednu tajnu: medicinski gledano, mjesečnice je moguće i preskočiti.

Naime, ranije ovog tjedna službena organizacija za postavljanje reproduktivnih zdravstvenih standarda u Velikoj Britaniji, Faculty of Sexual and Reproductive Healthcare (FSRH), u službenom priopćenju otkrili su da sedmodnevna pauza od uzimanja kontracepcijskih pilula ne donosi nikakve zdravstvene prednosti za žene. Dakle, ako ste na pilulama, slobodno možete preskočiti mjesečnicu i uzimati ih bez prekida, što se do sada ženama nije preporučivalo.

No za stručnjake to nije bila nikakva novost, dapače, toga je bio svjestan i jedan od ginekologa koji su izumili kontracepcijske pilule, John Rock, te je, kao odani katolik, odredio sedmodnevnu pauzu kako bi udovoljio Katoličkoj crkvi, odnosno tadašnjem papi, piše The Telegraph.

"Katolička crkva je prihvatila takozvanu metoda ritma ili kalendarsku metodu kao oblik kontracepcije, pa je Rock smatrao da će, ako potpomogne regulirati menstrualne cikluse, olakšati ženama primjenu te metode i udovoljiti papi", objasnila je američka ginekologinja Sophia Yen i dodala: "Plan mu nije upalio. Papa je odlučio da Katolička crkva neće podržati katolkinje u korištenju kontracepcijskih pilula kao ni bilo koje druge metode kontracepcije, no odredba o sedmodnevnoj pauzi ostala je snazi".

Drugim riječima, glavni razlog zašto žene već više od 60 godina uzimaju pauze od kontracepcijskih pilula i nepotrebno prolaze kroz sve menstrualne tegobe jest zato što je jedan muškarac htio udovoljiti drugom.