Kako izabrati pravi puder

PRI izboru pudera postoje tri stvari na koje moraš paziti, a to su: tip tvoje kože, dobra nijansa i efekt koji želiš postići. Premda se najlakše nanosi, puder je najvažniji dio make upa i on može znatno popraviti ili pokvariti tvoj izgled.

1. Izbor prema tipu kože

Prije no što kreneš u kupovinu, dobro prouči stanje svoje kože. Ako je masna ili mješovita, pravi puder za tebe je onaj s matirajućim učinkom. Ako ti se koža često masti, dobra nadopuna tekućem puderu bit će mineralni puder u kamenu ili transparentni puder u prahu, kako bi nekoliko puta dnevno mogla "prijeći" preko kritičnih zona. Ako imaš suhu kožu, važno je da odabereš puder s hranjivim sastojcima ili toniranu kremu kako se tvoja koža ne bi još više isušila. Normalni tip kože je rijedak, ali ako spadaš u sretnice koje nemaju problema s kožom, puder radije koristi samo za izlaske kako ne bi bespotrebno opterećivala kožu.

2. Prava nijansa


Najčešća zabluda je kupovanje pretamnog pudera. Koliko god se trudila pri nanošenju, puder koji je nekoliko nijansi tamniji od boje tvog tena, djelovat će jeftino i neuredno. Idealna boja pudera je ona koja je za jednu nijansu tamnija od tvojeg lica. Druga zabluda je da žutim tonovima kože odgovaraju žućkasti tonovi pudera, a ružičastima ružičasti, dok je zapravo obratno. Žućkasta nijansa pudera "ubit će" crvenilo na tvom licu, a ružičasta nijansa "smiriti" žute tonove lica.

3. Pametno isprobavanje


Puder nikako ne smiješ isprobavati prije zatvaranja radnog vremena i pri umjetnom svjetlu. Najpametnije je da puder isprobaš na vratu i zatim izađeš na danje svijetlo kako bi mogla vidjeti kako će krajnji rezultat zaista izgledati.

4. Novac


Puder je jedna od rijetkih stvari na kojima ne smiješ štedjeti jer će on vjerojatno utjecati i na stanje tvoje kože. Kvalitetni puderi mogu se naći već i po cijenama od 80 kuna pa se potrudi da ne kupuješ bilo kakav puder pod svaku cijenu.

5. Kamuflaža prištića

Nažalost, prištići prekriveni debelim slojem pudera samo se još više ističu, a puder zatvara pore i potiče stvaranje novih prištića i mitesera. Ako imaš problematičnu kožu, radije se odluči za medicinske pudere koje možeš pronaći u ljekarni nego za teške pudere iz parfumerija.

6. Efekt


Pri kupovini pudera moraš razmišljati o tome kakav efekt želiš postići. Želiš li matirati sjajnu t- zonu, trebaš li puder za posao, nastupe ili želiš samo malo izjednačiti ten. Izbor pudera zaista je velik pa nemoj odlaziti u kupovinu bez da razjasniš sama sa sobom što točno želiš postići.