Kako izbjeći upalu mišića

FIZIČKA aktivnost za neke je već dovoljno neatraktivna sama po sebi, a upala mišića koja slijedi za mnoge je dovoljan izgovor da jednostavno ostanu sjediti doma. Umjesto da tražiš izlike, pročitaj kako izbjeći musklfiber i kreni sa vježbom.

1. Zagrij se

Najvažnija je priprema mišića za trening, a zagrijavanje će ih učiniti gipkima i spremnima za napor. Ligamenti će biti elastičniji, a mišići spremniji za trening, a ovo će ujedno smanjiti i bol koja se javlja nakon treninga.

2. Ugljikohidrati podmazuju mišiće

Dobro je pojesti obrok koji sadrži ugljikohidrate prije treninga, jer se oni sporo sagorijevaju pa konstantno podmazuju mišiće. Sačuvati će energiju potrebnu za rad mišića, a oni će se i brže oporaviti.

3. Hrana bogata magnezijem također pomaže


Magnezij smanjuje bol u mišićima, a ima ga u mnogim namirnicama. Čak će i mala porcija graška učiniti veliku razliku, a ako želiš, možeš ga konzumirati i u tabletama, te osigurati odličnu spremnost tijela.

4. Voda je ključna


Vježba je mnogo učinkovitija ako se stalno hidratiziraš iznutra, a gubitak vode koji se događa prilikom fizičkih napora mora se nadoknaditi. Osim što će smanjiti bol u mišićima, voda utječe na blagostanje cijelog tijela, pa pokušaj sa sobom nositi bočicu.

5. Odmor za obrok


Ako radiš duge aerobne vježbe, preporučuje se da si uzmeš kratki odmor za mali obrok bogat šećerom. Jabuka ili banana će te osvježiti, ali i spriječiti bol u mišićima. Šećer će tvojim mišićima dati dozu energije koja će ti pomoći da odradiš trening najbolje što možeš, a obrok mora biti mali, jer pretežak obrok može loše utjecati na tvoju izvedbu.

6. Prekini lagano

Jednako kao što se važno ugrijati, važno je i ne naglo stati sa vježbanjem. Lagano smanjuj intenzitet vježbanja, i završi sa istezanjem, kako bi izbjegla grčeve i bol u mišićima.

7. Odmori se


Odmor će tvoje mišiće učiniti spremnima za sljedeći trening, a nakon svakog je treninga potrebno opustiti tijelo i dopustiti mu da se u potpunosti obnovi. Masaža je isto odličan način opuštanja, a poboljšat će oporavak mišića.

8. Hrana bogata proteinima


Proteini grade mišićne stanice, a odlično ih je konzumirati nakon treninga kako bi se mišići dobro nahranili.

9. Protuupalne tablete


Tablete koje opuštaju mišiće mogu se koristiti u slučaju jake boli, no ovo se ipak preporučuje samo u ekstremnim slučajevima, a najbolje je pustiti mišiće da se oporave sami.