Kako ostati motivirana za vrijeme dosadnih zadataka

KAD radimo nešto što nas ne zanima, brzo gubimo motivaciju, no motiviranost je jedini način da posao koji smo započeli zaista i obavimo pa vam donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da ostanete fokusirane. Bilo da se radi o učenju dosadnog gradiva, pospremanju kuće ili rješavanju dosadne papirologije, vrijeme je da naučite motivirati same sebe kako bi vam ostalo više vremena za zadatke u kojima uživate.

1. Upitaj se : Zašto?

Iza svakog dosadnog zadatka postoji i pitanje "Zašto?", odnosno razlog zbog kojeg taj posao i obavljamo. Ako se prisjetiš da je važno obaviti taj zadatak kako bi prošla ispit na faksu, mogla primiti goste u lijepo uređen dom ili se jednostavno osjećati bolje kad prekrižiš tu dosadu sa svog popisa, u trenu ćeš se osjećati motiviranije i energičnije.

2. Razmišljaj o dobrom osjećaju koji slijedi

Podsjeti se na osjećaj sreće i ponosa koji imaš kad dobro obaviš neki zadatak. Super ocjene i pohvala od šefice uvijek dobro dođu, no ništa ne može zamijeniti osjećaj mira nakon što obaviš posao koji dugo odgađaš.

3. Radi u kratkim šihtama

Umjesto da satima razvlačiš jedan te isti zadatak, odredi rok od pola sata ili dva sata (ovisno o kompliciranosti zadatka) i baci se na posao svom snagom! Dokazano je da smo efikasniji kada u kratkom intervalu odradimo zadatak umjesto da ga razvlačimo satima. Ako je tvoj zadatak nemoguće obaviti u mahu, razdijeli ga na cjeline i odredi vremenski rok za svaku te ga se pridržavaj.

4. Gledaj na zadatak kao na izazov


Izazovi sama sebe i tako se motiviraj da što prije obaviš dosadan posao. Kada se zainatiš i sama sebi postaviš izazov, motivacija će ti u trenu skočiti, a posao ćeš obaviti bolje no ikad.