Kako se nositi sa "šefom iz pakla"?

Foto: Vogue

NAJBOLJI šef je onaj koji se prema svojim zaposlenicima odnosi kao mentor, koji pomaže da budeš što bolja i uspješnija.

No, surova je realnost da postoje i oni, koji ne samo da zloupotrebljavaju svoj autoritet, već šalju i negativne vibracije, koje mogu uvelike utjecati na tvoju izvedbu na radnom mjestu.
 
No, kako se nositi s tim? Mi ti donosimo nekoliko korisnih savjeta.

1. Rasprava
 
Kako u privatnom životu, a posebno u poslovnom, uvijek izaberi raspravu umjesto konfrontacije. Kad god iz njegovih usta čuješ kritiku, nemoj reagirati emocionalno te se uvrijediti, već to uzmi kao izazov da se poboljšaš. Ako tvoj šef vidi nešto loše u tome kako se nosiš s određenim stvarima, pitaj ga za savjet i nauči nešto novo, što će ti kad-tad koristiti. Kako ističe American Psychological Association, ključ je u razumijevanju šefovog "teškog" ponašanja te učenju kako upravljati vlastitim negativnim emocijama, kako ne bi postala žrtva vlastitog ponašanja.
 
2. Profesionalnost
 
Možda ti se tvoj šef ne sviđa kao osoba, no on niti nije tu kao tvoj prijatelj. Kako god bilo, on ti je još uvijek nadređen i treba tvoje poštovanje na profesionalnoj razini. To je granica koju ne smiješ prijeći, ako želiš zadržati posao.

3. Strpljivost
 
Neki šefovi imaju tendenciju maltretirati svoje zaposlenike, samo kako bi pokazali svoju moć i to uglavnom na početku. Ono što moraš napraviti jest nositi se s tim na najbolji mogući način, posebno na radnom mjestu te nastavljati što bolje odrađivati posao. S vremenom, i on će se umoriti od svega, ali i primijetiti tvoje uspjehe pa će prestati s takvim ponašanjem, nadamo se. Ako ne, prvo dobro razmisli kome se možeš obratiti sa svojim problemom, prije nego bilo što poduzmeš, iako je na ovom polju realnost vrlo surova, na što moraš biti spremna.