Ova pomrčina sunca kriva je za jednu veliku promjenu na ženskim tijelima

Foto: Instagram
 
JESTE li primijetile da vam se ciklus ovog mjeseca poremetio? 
 
Ako vam je menstruacija uranila, grčevi se pojačali, a promjene raspoloženja izraženije su i učestalije nego ikad, niste same. 
 
Izgleda da su mnoge žene ovih dana primijetile slične nuspojave, a sve zahvaljujući pomrčini sunca. Da, dobro ste pročitale, čini se da je ovaj nebeski spektakl imao negativan utjecaj na menstrualne cikluse žena diljem svijeta, ma koliko god to suludo zvučalo. Ne vjerujete nam? Pokušajte ovih dana pokrenuti temu o mjesečnici s prijateljicama ili kolegicama u uredu - kladimo se da će se većina njih požaliti na slične probleme. 
 
A prije nego sve ovo nazovete izmišljotinom, poslušajte i nekoliko činjenica koje potkrepljuju ovu teoriju. Naime, menstrualni i lunarni ciklus imaju puno više toga zajedničkog nego što mislite. Oba traju oko 28 dana i oba uključuju strujanje, odnosno tok. U njihovu povezanost vjerovalo se i tijekom povijesti, primjerice, američke domorotkinje su se za vrijeme punog mjeseca okupljale u takozvane "mjesečeve kolibe", gdje su sjedile i zajedno krvarile.
 
Pomrčina sunca također označava i početak novog mjesečevog ciklusa, što je i savršeno vrijeme za početak menstrualnog ciklusa. A ako još uvijek niste uvjereni, sjetite se kakvo djelovanje mjesec ima na vodu.
 
"Isto kao što mjesečeva gravitacija utječe na plimu i oseku, mjesec može djelovati i na žensko tijelo i poremetiti prirodne tokove", objasnila je za Glamour specijalistica za žensko zdravlje i nutricionistica Allison Walton. 
 
Stoga, ako ste ovih dana na Googleu tragale za objašnjenima o preuranjenoj mjesečnici ili učestalim promjenama raspoloženja, možete odahnuti jer se čini da je za sve kriva pomrčina sunca.