Koji je položaj za spavanje najbolji, a koji najgori i zašto

Foto: 123 rf

NE POSTOJI objašnjenje zašto su nekim ljudima neke poze za spavanje udobnije od drugih, no sa zdravstvenog stajališta više je puta dokazano kako su neke poze zdravije i bolje za naše tijelo.

Zbog loše poze u kojoj spavamo možemo patiti od raznih bolova i nesanice te imati problema sa želučanom kiselinom, a način na koji spavamo utječe i na izgled našeg lica.

Koje su poze onda najbolje, a koje najgore?

NAJBOLJA POZA ZA SPAVANJE: Na leđima

Ovo je uvjerljivo najbolja poza u kojoj možete spavati, pogotovo kad je kralježnica u pitanju. Dobra je i za vrat i cirkulaciju te ne potiče kiseline da se podižu, piše Cosmopolitan. Zbog ovakvog spavanja lice se ne trlja po jastuku pa na njemu nastaje manje bora i prištića, a nema ni velikih podočnjaka.

Ova poza jedino nije idealna za trudnice i ljude koji hrču.

DRUGA NAJBOLJA POZA ZA SPAVANJE: Na strani


Ovo je idealno za trudnice i one koji imaju problema s hrkanjem. Ako spavate ovako, potrudite se da vam tijelo bude ispruženo, kako bi izbjegli bolove u leđima.

Ovakvo spavanje ipak nije idealno za kožu, zbog razloga koje smo već naveli.

LOŠA POZA: Spavanje na trbuhu

Ova poza ne podupire prirodni položaj tijela i kralježnice. Stvara pritisak na udove pa otežava cirkulaciju. Ipak, dobra je za poticanje probave i preporučljiva ako vas boli trbuh.

LOŠA POZA: Fetalni položaj

Ovo je najgora poza za vrat i ramena. S obzirom na to da je tijelo skvrčeno, stavlja se pritisak na vitalne organe. Također je loša za kožu.