Kolumna Petre L.: Sve što možeš, odgodi za sutra

SVAĐA s Klarom mi je bila u glavi cijeli tjedan. Otvorila sam tisuću puta njen Facebook profil da vidim, pa zapravo ne znam ni sama što. Isto toliko puta sam uzela mobitel u ruke da je nazovem ili bih počela pisati mail. Ali nije išlo. Luka M. je samo kolutao očima. Jadničak. Po cijele je dane slušao moje gunđanje i plakanje po kući. Te ona (Klara!) je stvarno koza, kako je samo mogla tako skočiti na mene, te nisam ja kriva što joj hormoni divljaju i što je uvijek tako sterilna i sve drži u sebi, ali zašto je baš morala puknuti na meni. Pa, odakle joj pravo tako se istresati na meni, kako ju nije sram tako pričati o stvarima koje su meni važne, omalovažavati moje odluke. Pa onda preokret; jesam li ja loša prijateljica/osoba/žena kad sam tako siktala na trudnu ženu, gdje mi je razumijevanje, suosjećanje, ajme, moram je nazvati. Pa onda opet suze i tuga pregolema. I tako danima u krug. "U jednom se slažem s njom. Ima pravo kad kaže da donosiš loše odluke. Da je drugačije, odavno bi bila sa mnom, a ne bi gubila vrijeme na sve one budale.", pokušavao je Luka M. spustiti malo loptu. Ali nije išlo. Samo je navlačio dodatni bijes na sebe tako da je na kraju posve odustao.

Nazvala sam Milicu. Moju slatku, divnu Milicu koja će me sigurno utješiti. "Darling, ako je ona luda od hormona, nemoj se i ti ponašat kao trudnica. Sigurno samo brine za tebe, ne smiješ to zamjeriti. Uostalom, ako te to toliko uzrujalo, jesi li razmišljala o tome da možda ima nešto istine u tome što Klara govori?". Ne znam samo kad se i ona stigla pokvariti, kao da se cijeli svijet urotio protiv mene. Čak me i Ivana, koja je uvijek bila suzdržana i tiha, nazvala sutradan nakon svađe. "Petra, nisi bila u redu. Prenaglo si reagirala. Klara ima roditi svaki dan i luda je. Daj nazovi je i riješite to da se svi skupa možemo vratiti u normalu." Bila sam bijesna. Sad je ona trudna pa ima opravdanje za sve. Kakva glupost. I tako se bijes miješao s tugom narednih par dana. Luka M. je većinu vremena provodio u ateljeu, a navečer kuhao i čistio. Bio je manji od makovog zrna. Ako ikad, u tim trenutcima sam znala da je on apsolutno ispravan odabir.

Znala sam da ću problem s Klarom riješiti prije ili kasnije. Nisam je htjela dodatno mučiti, ali nisam još uvijek bila spremna za razgovor. Trudna ili ne, pretjerala je i točka. Novi šok je uslijedio u četvrtak ujutro. Mail od najdražeg klijenta. "Draga Petra, moja supruga i ja se veselimo Opatiji i druženju s Vama i Markom. Vidimo se u hotelu u utorak u 10 sati. Ugodan vikend." Fuck! Kako sam mogla zaboraviti na to?! Službeni put sa najnapornijim čovjekom na kugli zemaljskoj koji me nekoliko puta pokušao zašlatati i s kojim već godinu dana pokušavam, više ili manje uspješno, izbjeći ostajanje nasamo i njegovom suprugom koja jedino o čemu zna pričati su Louis Vuitton torbe,  Louboutin cipele (čije ime ne zna pravilno ni izgovoriti!) i Sisley kremice i puderi. A prema njoj, Višnja Pevec je modna ikona. Znam da će me ubiti u pojam svojim pričama, a šlag na tortu će biti mamin sin Marko. Majko mila, kako sam ikad mogla pomisliti da je to frajer za mene?! Bilo kako bilo, ovo definitivno nije moj mjesec. Osim ljubavi, svi ostali aspekti su mi, najblaže rečeno, neskloni. Ako ništa drugo, trebala bih tražiti beneficirani radni staž za 4 dana kretenizma u Opatiji. A kad se samo sjetim kako sam u jednom trenutku mislila da je taj put odlična stvar za Marka i mene i naš odnos. Hahahahaha.

Pa, kad je sve već otišlo kvragu, odlučila sam se okrenuti jedinoj stvari koja štima. "Pokupiš me nakon posla i vodiš na kolače?", umiljato sam pitala svog dragog. Znala sam da je u poslu oko nadolazeće izložbe, ali ja sam hitno trebala veliku porciju šećera, a nije postojao nitko na ovom svijetu koga sam htjela vidjeti osim njega. "Ljubavi, sve za tebe!". Nakon posla me odveo u moju najdražu slastičarnu, naručio mi tri kolača koja sam pojela u sekundi, uzeo još jedan za doma i rekao kako mi je skinuo drugu sezonu glupave serije koju sam toliko voljela. "Danas jedi kolače i gledaj te gluposti koliko želiš, ali moraš mi obećati da ćeš sutra nazvati Klaru i riješiti tu situaciju s njom. Ok?" Pa sam mu obećala da hoću. I odlučila da nije trenutak da mu saopćim kako idem s Markom u Opatiju na četiri dana. Ali budem i to sutra.

Prethodne kolumne Petre L. pročitajte ovdje.