Ljetni desert za jesensko vrijeme: Panna cotta

JESEN je već debelo započela, a vremenski uvjeti ipak više podsjećaju na proljeće. Potaknuti južinom, odlučili smo s vama podijeliti jednostavan recept koji će svako nepce podsjetiti na prekrasne proljetne i ljetne večeri, a okus je jednostavno božanstven. 

Potrebni sastojci:

0,5 l mlijeka
0,5 l vrhnja za kuhanje (preporučujemo ono brže i finije, jer su druge marke rijetke konzistencije)
150 g šećera
2 vanilin šećera
2 mlijevene bijele želatine
Smrznuto voće (šumsko, maline, jagode)

Postupak:


Na laganoj vatri zagrij mlijeko i vrhnje za kuhanje (pazi da ne prekipi)
Za vrijeme kuhanja dodaj šećer i vanilin šećer, i miješaj dok se ne otopi
Izradi želatinu u posebnoj šalici (upute na poleđini vrećice)
Umiješaj stvrdnutu želatinu u toplu mješavinu mlijeka i vrhnja
Kada se želatina otopi, sve prelij u kalup (najbolji je onaj za biskupski kruh, no možeš preliti i u zdjelice ili čaše)
Kada se smjesa malo ohladi na sobnoj temperaturi, stavi u frižider i ostavi min. 12 sati da se stvrdne
Voće odmrzni, zagrij na šećeru (odokativna metoda) i pusti da se malo zgusne, pa posluži sa panna cottom

P.S. Panna cottu možeš obojiti tako da u još vruću smjesu mlijeka i vrhnja dodaš nekoliko kapi boje za hranu.