Ljubavni običaji: Kako se slavi Valentinovo u svijetu

VALENTINOVO je dan kada se svugdje u svijetu slavi ljubav. I dok se u Hrvatskoj žene izvodi na romantične večeri i daruje s nekim simboličnim poklonom, u nekim dijelovima svijeta su običaji ipak malo drugačiji. Otkrivamo kako različiti narodi slave ovaj lijep dan, a možda od njih i vi dobijete neku zanimljivu ideju.

Ah, ti romantični Francuzi

Francuzi slove kao jedna od najromantičnijih nacija na svijetu. A kako i ne bi bili kad imaju predivni Pariz u kojem je svaki korak romantičan... No, oni na Valentinovo tradicionalno odlaze u Saint-Valentin u pokrajini Indre gdje bračni parovi obnavljaju zavjete. Uz neodoljivi francuski šampanjac romantika je neizostavna, a u ovom malom selu Valentinovo traje čak nekoliko dana, no ne znamo da li su razlog tome ceremonije oko svečanosti ili šampanjac, ali znamo da je ovo itekako primjenjivo i kod nas.

Ljubavna pisma iz Italije


Grad u čijim se zidinama još uvijek krije strast Romea i Julije, Verona, u Italiji je simbol ljubavi i romanse. Osim što romantični Talijani svojim partnerima pišu ljubavna pisma, pisma se šalju i Juliji. Vi ne morate slati pismo Juliji, ali bilo bi romantično kada bi vam vaš dragi umjesto sms poruke poslao ljubavno pisamce... Ipak, ako želite pisati Juliji u nadi da ćete pospješiti svoj ljubavni život, adresa je: Club di Giulietta - The Juliet Club, via Galilei 3, 37100, Verona.

Tajlandski prvi seks

Za svoje prvi seks Tajlanđani biraju najromantičniji dan u godini. Veliki je broj Tajlanđanki upravo na Valentinovo svome dragom poklonilo nevinost. Zbog toga su stroge tajlandske vlasti odlučile dobro pripaziti, pa svojim školarkama dijele kondome, a parkovi se zatvaraju ranije kako djevojke ne bi došle u iskušenje da prvi seks poklone na prvoj klupi.


Japanska čokolada

I dok u većini svijeta muškarci razbijaju glavu s time što pokloniti djevojci, u Japanu stvari funkcioniraju obrnuto. Sve slobodne Japanke prijateljima, nadređenim muškarcima i kolegama na poslu poklanjaju čokolade. Možete li samo zamisliti taj čokoladni dan u uredu? Nekako bi se rado barem na trenutak prebacile tamo! Slobodne djevojke u vrijeme Valentinova poklone daruju i onima koji im se sviđaju, ali nakon mjesec dana čokolada se vraća, naime tada muškarci ženama poklanjaju bijelu čokoladu i slave White Day. Ok, mi definitivno želimo u Japan!

Voćni dan u Singapuru

Prema kineskom kalendaru, Valentinovo se slavi 15. Dan nakon Nove godine. Sve slobodne žene u potrazi za ljubavi na naranče upisuju svoje brojeve telefona i bacaju ih u rijeku, a muškarci ih vade iz vode i jedu. Mi se samo nadamo da prije toga ipak zapišu i broj.

U Finskoj se svi vole

Finci Valentinovo zaista slave u velikom stilu. Za njih to nije dan ljubavi nego Dan prijateljstva. Svojim prijateljima i dragim ljudima šalju anonimne poruke u kojima ispisuju svoje osjećaje i najljepše želje, a nakon toga osobe koje su dobile poruke nagađaju tko im ih je poslao.
 
Nadamo se da ćete ideje iz svijeta moći primijeniti i kod nas, a ako niste u mogućnosti budite tradicionalni jer i onako je u cijeloj priči ljubav najvažnija.