Maša Zibar: Vlasnica domaćeg bloga koji je postao unosni posao

Foto: Instagram 

O 28-GODIŠNJOJ Maši Zibar nedavno je pisao i slavni portal BuzzFeed.
 
Pratite li hrvatsku beauty scenu, sigurno ste čuli za Mašu Zibar, koja stoji iza bloga i YouTube kanala Mashin' the Beauty.
 
 
Kada smo ju na početku intervjua zamolili da nam se malo predstavi, skromno nam je rekla: "Zanimljivosti o meni? Bavila sam se veslanjem 7 godina, završila novinarstvo, radila 6 godina na radiju i nakon toga postala producent na JoomBoosu, najvećoj mreži koja okuplja regionalne YouTubere."
 
No, uz puno truda i podršku dragih ljudi, Maša je svoj hobi nakon nekoliko godina pretvorila u unosni posao. Nedavno je o njoj pisao i slavni portal Buzz Feed, koji je u članku pod nazivom "21 Virginities All Makeup Addicts Have Lost", uvrstio i njezin kućni make up stolić, koji izgleda kao onaj iz naših snova.
 
 
Simpatičnu i talentiranu Mašu danas na Instagramu prati više od 22 tisuće sljedbenika, a na YouTube kanalu više od 23 tisuće. Kako je sve počelo, kako izgleda njezina beauty rutina i što savjetuje Rouge čitateljicama, kada je u pitanju make-up, Maša nam je otkrila u kratkom intervjuu.
 
Kada i kako si pokrenula blog te tko ti je bio najveća podrška na početku?
 
Pokrenula sam ga prije 3 godine i apsolutno najveća podrška su mi bili članovi obitelji, koji ni dan danas ne propuštaju moje videe. Moram priznati da su moji prijatelji bili na početku skeptični, no danas obožavaju to što radim i vole sudjelovati u mojim videima. 
 
 
Što su glavni uvjeti za kvalitetan i posjećen blog?
 
Redovno postavljanje videa, što je najteže u ovoj priči, ako uz to imaš još dodatan posao. Iako izgleda da je lako snimiti se i objaviti taj video, sam proces od paljenja kamera do uploadanja traje i do 4-5 sati. Također, moraš ostati svoj na videima. Čim počneš glumiti nešto što nisi, tvoji pratitelji to prepoznaju i gubiš ih. Dalje, vrlo je bitno komunicirati sa svojim pratiteljima, odgovarati im na poruke i dobro pratiti što ti pišu, jer ti oni zapravo govore što da snimaš i koji su im najdraži videi za gledanje. 
 
 
Što bi poručila curama koje kreću tvojim stopama?
 
Da se ne boje neuspjeha. Meni je trebalo dvije godine da se odlučim stati pred kameru. Sada mi je malo žao što nisam to počela ranije. Također, neka ne glume pred kamerom. Neka ih ne pokoleba što nemaju kvalitetnu kameru, to su stvari koje su nebitne, ako imaš kvalitetan kontent. Ja imam npr. profesionalnu kameru za obične videe, ali i dan danas snimam s mobitelom, kada snimam video blogove, odnosno svoj život. 
 
 
Tko su tvoji beauty uzori?
 
Iskreno, nemam ih. Prije sam slijepo slijedila razne trendove. Morala sam imati svu šminku koju su koristili poznati Youtuberi, trošila sam beskrajne novce na nove palete. Danas sam puno skromnija. Želim biti svoja, ne poput drugih. I to je ono što ja volim prenositi svojim pratiteljima kroz videe. 
 
 
Što su po tebi beauty hitovi ove sezone?
 
Mislim da sam na to pitanje gore odgovorila. Iskreno, nemam pojma. Ja se šminkam kako mi dođe. Ali, definitivno mislim da ću u prosincu ubaciti malo više šljokica, sivih sjenila, plavih. No, najdraži look za Božić mi je crveni ruž i samo umjetne trepavice na očima. 
 
 
Koji su ti planovi vezani uz blog? Planiraš li proboj na strano tržište ili ti je to već pošlo za rukom?
 
Ne možeš se konkurirati sa stranim tržištem. To je vani već toliko otišlo daleko da je nemoguće boriti se na stranom tržištu. Dovoljno mi je da se dobro pozicioniram na balkanskoj sceni, koja je itekako jaka. 
 
Kako po tebi njegovati kožu ove zime?
 
Redovno skidati šminku i stavljati finu, dobro hranjivu kremu, koja odgovara vašem tipu lica. Bez puno komplikacija. 
 
 
Može li se od bloga živjeti u Hrvatskoj?
 
Ja sam uspjela. I to pomoću JoomBoosa, najveće mreže koja okuplja najbolje YouTubere u regiji. U toj mreži imaš agente, koji prodaju tvoj kanal. Za tebe traže sponzore, obavljaju sastanke i zaista možeš dobro zaraditi. Neki čak samo i od bloga žive, tako da je definitivno moguće. 
 
Kako izgleda tvoja beauty rutina?
 
Ujutro tuširanje, pranje zubi, šminkanje. Kad se vratim s posla, odmah skidam šminku, dobro operem lice te nanesem kremu. Par puta tjedno stavljam i hranjive maske za lice. Kažem vam, ja ne kompliciram.  Ali dobro, moram to zahvaliti svojoj koži, koja je zaista bez pravilnosti. 
 
 
Moraju li beauty proizvodi nužno biti skupi da bi bili kvalitetni?
 
Apsolutno ne. Na YouTubeu možete pronaći masu videa u kojima poznate beauty blogerice uspoređuju i šminkaju se sa skupim i jeftinim proizvodima, gdje u krajnjim rezultatima ne možete naći razlike. 
 
Što bi poručila čitateljicama: koje beauty pogreške trebaju prestati raditi?
 
Najteže mi je kad vidim kako si cure uništavaju lice s nepravilnim "instagramskim" obrvama. Ne mogu dočekati da napokon prestane taj trend. Također, smanjite puder i highlighter. Od toga koža izgleda jako masno i neuredno. 
 
 
Možeš se pohvaliti i vlastitim YouTube kanalom... Što sve možemo naći na njemu?
 
Moja kanal trenutačno ima 23,800 pretplatnika. Na njemu možete pronaći savjete za šminkanje, blesave izazove koje radim s prijateljima, a mnogima najzanimljivije je vlog, odnosno video blog, u kojem snimam svoj život. Pravi mali reality show. Sada trenutno snimam vlogmas. Svaki dan od 1.12. do 24.12 objavljivat ću jedan vlog i svaki će biti vezan za ovo božićno vrijeme. Bit će iscrpljujuće, ali će se na kraju vjerujem isplatiti.