Najbolja i najgora pića za vaše zube

Foto: Instagram

VRIJEME je da počnete slušati savjete svog stomatologa.

Najbolja

1. Mlijeko

Prepuno kalcija i vitamina D, mlijeko naše zube čini jačima i zdravima. Mlijeko također u sebi sadrži proteine, koji se nazivaju kazeini, koji imaju moć formiranja zaštitnog omota oko cakline, kako bi se spriječilo propadanje.

2. Zeleni i biljni čajevi

Uzmite svoju dnevnu dozu kofeina i antioksidansa bez promjene boje vaših zubiju.

3. Mineralna voda

Kao što samo njezino ime govori, ona sadrži visoki udio minerala, kao i kalcij i fosfat, koji zapravo pomažu u obnovi zubne cakline.

4. Voda iz slavine

Obična voda i dalje caruje, kada je u pitanju vaše zdravlje - gledano sa stomatološke strane i drugačije. Ne samo da ćete tako ostati hidratizirani cijelo vrijeme, već tako ispirete i preostale čestice hrane. Osim toga, voda iz slavine sadrži fluorid, koji pomaže u smanjivanju i sprječavanju karijesa.

Najgora


1. Kava i crni čaj

Računica je jednostavna: što je piće tamnije, vaši će se zubi više bojati. Pokušajte smanjiti unos kave u organizam, a tamne čajeve zamijenite zelenima ili onima biljnima.

2. Vino

Ponovno: mrlje. No, dobro znamo kako bi bilo suludo savjetovati vam kako bi bilo najbolje da više nikada ne pijete vino. No, imamo jedan dobar savjet: nakon svakih par gutljaja vina, otpijte malo vode. Ili još bolji: poslužite vino uz malo sira, za vraćanje pH ravnoteže u ustima.

3. Voćni sokovi

Ovdje mislimo na sve voćne sokove, a posebno one od naranče, limete i slično, koji su vrlo kiseli te posebno loše utječu na vašu caklinu.

4. Voda u boci

Tijekom postupka pročišćavanja, uklanja se fluorid, za koji smo vam gore otkrili kako pomaže u smanjivanju i sprečavanju karijesa.