Najčešći mitovi o vagini: Što je istina, a što potpuna izmišljotina?

Foto: Instagram

UNATOČ činjenici da je ima pola populacije, o vagini postoji niz raznoraznih mitova u koje neki vjeruju, a drugi ne.

Baš kao i u svakom drugom aspektu života, katkad je teško razaznati istinu od laži pa mnoge žene provedu život vjerujući u potpuno izmišljotine, što ne bi smio biti slučaj kada je riječ o intimnom zdravlju. Zato smo odlučili izdvojiti nekoliko najčešćih mitova o vagini te napokon razotkriti one koji su čista laž:

Preveliki penis će rastegnuti vaginu

Vagina je načinjena od iznimno rastezljivog tkiva koje je povezano vodoravnim mišićima u zdjelici. I dok vam se kad stavljate tampon čini poprilično plitka, tijekom uzbuđenja vagina se širi i stvara se dovoljno prostora za poveći penis.

Vagina također mijenja svoj oblik tijekom ciklusa, a koliko je rastezljivo vaginalno tkivo, najbolje govori činjenica da se može vratiti u svoj prvotni oblik čak i nakon porođaja.

Redovit seks opušta mišiće u vagini 

Još jedna laž u koju vjeruju mnogi je da žene koje se često seksaju imaju šire i opuštenije vagine. Mišići u vagini opuštaju se tijekom seksa, no nakon njega ponovno se stežu i nema trajnih posljedica, bez obzira na to koliko se često seksate.

Ono što zaista može utjecati na opuštanje mišića vagine je menopauza, zbog pada razine hormona estrogena što izravno utječe na smanjenje elastičnosti vaginalnog tkiva.

Stegnuti vaginalni mišići uzrokuju veće seksualno zadovoljstvo

Kako za koga. Ovo pravilo možda vrijedi za muškarce, no žene koje tijekom seksa imaju stegnute vaginalne mišiće u tome, očito, ne uživaju. Kada je žena seksualno uzbuđena, vagina se sama od sebe širi, dok je stiskanje mišića znak da žena ne uživa, odnosno da nije potpuno opuštena. 

Mišići zdjelice mogu se ojačati vježbom

Za razliku od prethodnih mitova, ovaj je istinit. Postoji niz vježbi kojima možete ojačati opuštene mišiće zdjelice i imati "fit vaginu". Ako ste gledali ''Seks i grad'', onda ste sigurno čuli za Kegelove vježbe koje je proslavila Samantha, no na internetu možete pronaći još niz metoda za jačanje vagine.