Najveći sajam knjiga u Hrvatskoj tradicionalno je okupljalište šljama, ubojica i drugih kriminalaca

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL, Promo

INTERLIBEROM je zavladao kriminal.
 
Kao i s ostalim naslovima tako je i s krimićima – najviše ih se istovremeno objavljuje u vrijeme Interlibera. Hladnije vrijeme i kraći dani odličan su spoj za čitanje te vas pozivaju da si u toplom domu složite kutak za proučavanje najmračnijih strana ljudske prirode. Pronjuškali smo malo po štandovima i pronašli dosta jezivih dragulja za ljubitelje literarnog zločina.
 
1. Tko nađe, njegovo – Stephen King
 
Majstorski napisan triler o čitatelju koji odlazi predaleko u svojoj opsjednutosti piscem pustinjakom. Glavni likovi troje su očaravajućih, neobičnih junaka koje nam je King predstavio u prethodnoj knjizi „Gospodin Mercedes“. Iako istragu u knjizi vodi detektiv Bill Hodges (fenomenalno utjelovljen u tv-seriji Mr. Mercedes koju preporučujemo bez zadrške) knjiga se može čitati i samostalno, i još jednom dokazuje Kinga kao vrsnog pisca raznih žanrova. (Znanje, 99,00 kn)
 
 
2. Vidim te – Clare Mackintosh
 
Ultradobra britanska autorica Clare Mackintosh se, nakon prvog romana „Pustila sam te“, pozabavila fenomenom uhođenja koji je otišao predaleko. Ljudi često smatraju da vode zanimljive živote, ali svi smo mi stvorenja navika koje su savršen putokaz lovcu koji nas želi uhvatiti. Kad Zoe vidi svoju fotografiju na stranici jednih novina, odluči saznati zašto se ona tamo našla. Pokazuje ju članovima svoje obitelji, koji su uvjereni da je to tek netko tko nalikuje na Zoe. Ali sutradan se u oglasu pojavljuje fotografija druge žene, a dan poslije opet neke druge. Jezivo. (Mozaik knjiga, 99,00 kn)
 
 
3. Tko ubije zmaja – Leif G.W. Persson
 
Drugi roman o ciničnom, prljavom i bezobraznom detektivu Backstromu. Persson je posebna pojava na skandinavskoj književnoj sceni. Vrlo osebujna ličnost koja je dostigla kultni status u svojoj domovini. Njegove knjige su izvrsno napisane, krcate su uvidima, a humor je vrlo zločest i zabavan. Radnja Perssonovih krimića nije toliko bitna koliko je bitan način na koji on vodi istraživanje u liku seksističkog detektiva savršene intuicije i analitičkih sposobnosti. (Fokus, 129,00 kn)
 
 
4. Bol – Lisa Gardner
 
Iako već duže vrijeme jedna od najpoznatijih autorica trilera u svijetu, Lisa Gardner je tek ove godine dobila prvi prijevod svog romana. Tessa je uzorna policajka, ali neočekivano ubojstvo njezina muža te nestanak njezine kćeri dodjeljuju joj ulogu prvoosumnjičene. Istragu preuzima detektivka D. D. Warren, snažna i neovisna žena kojoj je istina važnija od svega. Ovo je žestok triler – u smislu emocionalnog paketa koji čitatelj odmotava uz lupanje srca, ali i akcije koja ne prestaje sve do posljednje stranice. (Stilus, 99,00 kn)
 
 
5. Sirena – Camilla Lackberg
 
Kraljica nordijskih krimića vraća se s još jednim izvrsnim romanom. „Sirena“ je šesti roman Camille Läckberg iz serije psiholoških trilera smještenih u idilični ribarski gradić Fjällbacku, a detektiv Patrik Hedström i spisateljica Erica Falck, sada već kultni likovi skandinavskog psihološkog trilera, u njemu zajedno raspliću zamršenu mrežu međuljudskih odnosa, ljubavnih veza i obiteljskih tajni skrivanih godinama. (VBZ, 99,00 kn)