Ne znate zašto vam pucaju nokti? Provjerite radite li ove stvari

Foto: Instagram

AKO se borite sa slabim, tankim noktima koji usto stalno pucaju ili se listaju, zacijelo se pitate zašto se to događa. Izlistani nokti mogu biti jako iritantni, ali i bolni, pa je ekipa POPsugara porazgovarala s dermatologinjom Debrom Jaliman. Ona im je pojasnila zašto do ovog problema dolazi te kako se može riješiti.

"Nokti se sastoje od nekoliko slojeva, a ploča nokta sastoji se od keratina, koji je zapravo protein. Kada se nokti stanje, dolazi do listanja", rekla je doktorica Jaliman i poručila kako listanje noktiju može biti i znak ozbiljnih bolesti.

Ipak, dodala je da se najčešće radi o ovim razlozima:

1. Nedostaje vam željeza

Najčešći uzrok tankih noktiju koji se listaju je manjak željeza. Stoga je vrijeme da posegnete za povrćem i mesom koje sadrži željezo.

2. Koristite nokte kao pomagala

Ako volite noktima skidati etikete s pakiranja ili njima povlačiti kartice i novac iz novčanika, sjetite se da im to šteti te da se upravo zbog toga mogu početi listati.

3. Nosite umjetne ili gel nokte

Ako na svojim noktima nosite umjetne nokte ili gel za nokte, kada ih skinete, vaši nokti bit će jako tanki i skloni listanju i pucanju. Doktorica Jaliman savjetuje najprije da prestanete s umjetnim noktima, ali ako bez njih ne možete, dodaje da kada ih skinete, svoje nokte zaštitite debelim slojem laka za nokte.

4. Ne nosite rukavice dok perete posuđe

Doktorica je savjetovala i da na minimum svedete vrijeme koje vaše ruke provode u vodi te da u pranju posuđa koristite rukavice.