"Neprijatelj mog prijatelja" žestok je triler o balkanskim imigrantima u Švedskoj

Foto: Promo

JOŠ jedan skandinavski triler koji će vas držati budnima duboko u noć.

Autorski dvojac, Roslund i Thunberg, upoznali smo kroz odličan roman „Medvjeđi ples“. Ne samo da smo se upoznali sa stilom i vizijom ovih autora, već smo pratili eskapade trojice braće – Lea, Felixa i Vincenta Duvnjaka – koji se pojavljuju ponovno, ali nakon odsluženja zatvorske kazne. Ovo je, dakle, nastavak, ali mu se u potpunosti možete prepustiti čak i ako niste pročitali prvijenac. „Medvjeđi ples“ vrhunski je spoj true crimea i romana, a to nas očekuje i u novim zgodama braće Duvnjak. Jedina je razlika što su u prvom dijelu bili romansirani stvarni događaji (jedan od autora je i jedan od braće iz kriminalne familije. For real.), dok će se ovdje autori prepustiti mašti.



Krv nije voda

Knjiga počinje brutalno. Otac je premlatio Leovu majku, i odvodi ga policija. Kako majka završava u bolnici, na njemu ostaje odgovornost za ostalu braću. Ovaj dio je sličica iz prošlosti koja nas uvodi u genezu pljačkaške prošlosti braće i novom čitatelju služi za upoznavanje likova. Uskoro ćemo skočiti u sadašnjost, ali scene iz prošlosti ostat će temelj na kojem će autori graditi karaktere članova obitelji. Već kao djeca počeli su planirati opasne pljačke, a to će nastaviti sve do uhićenja.


Obitelj je sve

I po našim se medijima u posljednje vrijeme provlači važnost obitelji kao osnovne ćelije društva. Autori su otišli korak dalje, i pokazali nam kako obitelj, osim zaštite, može biti i put u prokletstvo. Najstariji brat, Leo, izlazi iz zatvora i odmah kreće u novu pljačku koju je pomno planirao godinama. Traži pomoć braće, jer se jedino njima može vjerovati, no oni ga odbijaju. Ovo je bitan moment jer se svi članovi obitelji, uključujući i nasilnog oca, pod svaku cijenu žele ponovno povezati. Iskri i puca među njima, a to romanu dodaje emocionalnu žestinu.



Škvadra iz zatvora

U zatvoru upoznajete razne zanimljive individue, pa je tako naš mastermind, Leo, upoznao Sama, brata detektiva koji je zaslužan za njegovo zaključavanje iza rešetaka. Nesreća je što su Sam i detektiv John na smrt posvađani i veliki su neprijatelji. Ovdje autori upliću još jednu obiteljsku priču koja će pojačati napetost kasnije u romanu. Svi odnosi među ljudima su povezani krvlju, a nevidljive niti vuku ih u najrazličitije vrste ponora. Nova, najspektakularnija pljačka u povijesti Švedske pokrenuta je u tim ćelijama i razrađena do najmanjeg detalja. No, svaku veliku pljačku Leo financira drugim, manjim akcijama. Već prvi dan na slobodi on organizira oružani napad na trgovački centar, ali čini jednu grešku – pogiba mu član tima i ostavlja tragove.

Mentalni šah detektiva i pljačkaša

Naš detektiv, John Broncks, u tom tragu pronalazi poznati obrazac čovjeka kojeg je lovio dugo vremena. Istina, oduzeo mu je slobodu, ali samo uz djelomične optužbe i na kratak rok. John je siguran da je Leo napravio puno više nedjela, a ovo mu je nova prilika da razotkrije sve dijelove slagalice. Obojica su svjesna da onaj drugi zna o čemu se radi i igraju opasnu igru. Obojica žele nešto veliko – John veliko uhićenje, Leo najveću pljačku, a onda bijeg – zauvijek. Kao što smo već napisali, najbitniji dio romana su međusobni odnosi protagonista koji napetu radnju obogaćuju osjećajima intime. Ali, ova intima je opasna i moćna – pojedinci o čijim se emocijama radi nisu neki mlakonje, već ljudi koji neće zastati dok ne ostvare svoje naume. Stvarno dobar triler i rijetka prilika da pročitate nešto vrlo realistično, ali zaokruženo stilom koji se ne zaboravlja lako. (Znanje, 139,00 kn)