Od cvjetnih vijenaca do prozirnih cipela: 11 trendova koji su obilježili 2010-e

Foto: Instagram, Broad Image

I DOK se u prosincu obično prisjećamo trendova koji su obilježili godinu na izmaku, sada smo se našli na kraju jednog desetljeća pa smo se osvrnuli na vodeće trendove u proteklih deset godina.

Svako prošlo desetljeće obilježili su određeni trendovi po kojima ih pamtimo pa je tako danas mnogima prva asocijacija na pedesete takozvana flapper moda, a na osamdesete jastučići za ramena. Evo s kojim će se trendovima ubuduće povezivati 2010-e:

Gole haljine

Iako su prozirne haljine u modi prisutne već desetljećima, u 2010-ima dominirale su crvenim tepisima, a jednu od najviše golih nosila je Rihanna na dodjeli nagrada CFDA 2015. godine.

Athleisure

Točan prijevod na hrvatski za ovaj termin ne postoji, a radi se o nošenju tipične sportske odjeće, poput tajica, trenirke, sportskih topića i slično, izvan teretane, odnosno na posao, za izlazak, šetnju gradom, pa čak i za svečane događaje. Ovaj trend pokrenuo je i vječnu raspravu o tome jesu li tajice hlače ili ne.

Mini naočale

Svako desetljeće ima neke trendove kojih se kasnije sramimo, a trend iz 2010-ih koji ima velik potencijal da postane su minijaturne naočale.  

Krznene natikače

Kada je modna kuća Gucci predstavila svoje kožne natikače s krznenom postavom, postale su trenutni hit i pokrenule lavinu kopija te raznih drugih varijanti natikača s krznom. I ovo je vjerojatno jedan od onih trendova kojih ćemo se kasnije sramiti.

Tenisice

Od bijelih tenisica Stan Smith, koje su prije nekoliko godina nosili svi, do takozvanih "tatinih tenisica" koje trenutno nose svi, štikle su u 2010-ima pale u drugi plan i žene su odabrale udobnost.

Prozirne cipele

S obzirom na njezin golemi modni utjecaj u desetljeću na izmaku, ne bi bilo fer da se Kim Kardashian nije našla na ovoj listi. A jedan od trendova za koje je zaslužna upravo ona su prozirne cipele. Nakon što je prošetala u potpuno prozirnim čizmama s potpisom brenda Yeezy, čiji je vlasnik njezin suprug Kanye West, brojni brendovi su kopirali look, a uslijedile su i razne druge varijante prozirnih cipela. 

Devedesete

Od choker ogrlica preko topića koji otkrivaju ramena do slip haljina, trendovi iz devedesetih godina prošlog stoljeća doživjeli su veliki modni povratak u 2010-ima. Pitamo se samo hoće li ih se ubuduće povezivati s desetljećem koje je na izmaku ili će i dalje simbolizirati devedesete.

Ženska odijela

Iako ih je Yves Saint-Laurent ukrao iz muškog ormara još 1966. godine, kada je predstavio svoj prvi Le Smoking, odnosno odijelo krojeno za žene, ženska odijela su u drugoj polovini 2010-ih postala popularnija no ikad, a trend je još uvijek u porastu.

Logomanija

"Dodat ćemo običnoj bijeloj majici natpis Gucci i naplatiti je 5000 kuna!" Tako su nekako razmišljali dizajneri i plan im je upalio jer su žene bile spremne iskeširati koliko god je potrebno za komade na kojima je jasno vidljivo ime ili logotip nekog luksuznog modnog brenda. Trendu logomanije još uvijek se ne nazire kraj.

Milenijski ružičasta

Sjećate se kada niste mogli prelistati Instagram a da ne vidite 50 različitih nijansi ružičaste? Takozvana milenijski ružičasta i dalje je jako popularna, ali 2010-e su definitivno desetljeće koje je obilježila.

Cvjetni vijenci

Jedno vrijeme smo bili uvjereni da će cvjetni vijenci i drugi ukrasi za kosu s cvijećem zauvijek biti najpopularniji festivalski modni dodatak, no onda su se pojavile choker ogrlice. Svejedno, cvjetni vijenci neće biti zaboravljeni.