Otkad nas je sram što nismo sponzoruše?!

Foto: Instagram

VRIJEME: subota. Grad: Zagreb. Mjesto događanja: Cvjetni trg, jedan od kafića. Glavni likovi: tri žene.

Dvije neumorno brbljaju, jedna sjedi pored njih i čeka prijateljicu kojoj je kašnjenje omiljeni hobi i uskoro se sprema na obaranje rekorda u toj disciplini.

Nije teško zaključiti kako sam ja žena koja sjedi i čeka, a preostale dvije žene odgovaraju opisu 80 posto Hrvatica - sređene u Mangu i Zari, obje rade i zarađuju donekle pristojnu plaću, ali ni približno onakvu da si mogu priuštiti lagodan život, kakav svakodnevno gledaju na Instagramu, posebno ljeti, među ženama koje prate i onima koje ne prate, ali svakodnevno posjećuju njihove profile.

Po razgovoru je očito kako su obje frustracije, podočnjake, dva moždana, jedan srčani te dva i pol epileptična napada od prošlog tjedna, koji je srećom iza njih, sakrile iza tamnih naočala. No čini se kako stres, prekovremeni sati te nemogućnost pronalaska normalnog frajera nisu jedine frustracije koje se kuhaju u njima, točnije, ovoj s lijeva.

Tema razgovora uskoro dolazi do večernjeg izlaska, a jedan od trenutno najpopularnijih, i ne tako jeftinih, zagrebačkih mjesta nameće se kao jedino na kojem desna želi biti. "Nemamo gdje drugdje, draga, svi su tamo sada, a i ovi moji dečki iz ureda imaju stol pa sam sigurna da nećemo morati plaćati cugu", izgovara uz vragolasti smiješak rečenicu, koju će joj ovaj trenutak u sebi zamjeriti samo dvolične žene koje se prave da nikada nisu planirale ovakve uštede. I ne, prevarantske svetice, to vas ne čini sponzorušama, nego ženama s tako uobičajenim mislima.

No, lijeva se ne da. Ona večeras ne želi biti tamo, ni pod cijenu besplatne cuge niti nekog zgodnog kolege njezine prijateljice, a razlog je i više nego poražavajuć. "Stara, ne da mi se tamo gledati one sređene sponzoruše. Frizura, profesionalni make-up, uske haljinice, Dior, Chanel, noktići, jer se pored njih uvijek osjećam loše. Radije ću ostati doma i naspavati se." Još jedna uobičajena ženska misao 21. stoljeća, puno opasnija od kalkuliranja koji bi frajer večeras mogao platiti cugu.

I dok su žene nekad razmišljale o tome kako da dobiju pravo glasa i posao, da budu jednako plaćene kao muškarci, jer su već dokazale da mogu biti jednako uspješne ili čak uspješnije, danas bi u trenu pokleknule pred drugom ženom koja svojim "uspjehom" smatra ulijetanje u gnijezdo mladog ili starog ptića koji će financirati te iste frizure, profesionalni make-up, uske haljinice, Dior, Chanel, noktiće... Nekad to i bude ljubav, no u većini slučajeva samo proračunati biznis s obje strane, posebno, ako je ptić malo mentalno nestabilan pa vas tretira kao trofej lišen mozga i svojeg "ja" pa morate postati ono što on želi, točnije, ono što mora platiti jer drugačije ne bi mogao imati pored sebe jednu takvu.

S vremenom vas počinje udaljavati od prijatelja i obitelji čije vam članove nadomješta darovima i putovanjima, pa se počinjete družiti s trofejima njegovih prijatelja, i ono najgore, zaboravljati otkud ste došle. Pa odjednom žene, koje se oblače u Mangu i Zari, u vašim očima postaju jadnice, baš kao i one s podočnjacima koje radnim danom nemaju privilegiju spavati do 13 sati poput vas te imati ten porculanskih lutkica. Jadnice su i ako nemaju barem jednu skupocjenu torbicu u kolekciji te nisu doživjele proljeće u Parizu ili zimu u #myDubaiju, a posebno su jadne, ako za subotnji izlazak ne mogu odvojiti 500 kn za profesionalni make-up, jer vjenčanja su sooo last season za tako nešto.

No umjesto da se žena sa svojim "ja", svojom karijerom, novcima, svakodnevnim životnim borbama zbog kojih postaje oštroumnija, kao i prijateljima koje joj nije birao sponzor, ruga vama u što ste se pretvorile, takve si žene dopuštaju da se osjećaju loše pored vas jer smatraju da ste bolje od njih. Imate bolju odjeću, tisuće Instagram sljedbenika (ako vam je gazda dopustio da ga otvorite), izgledate kao da ste sišle s neke naslovnice, putujete svijetom, jedete u restoranima o kojima one mogu sanjati, ne peglate, ne spremate, snimate se dok se vozite u njegovom automobilu ili otvarate novu dizajnersku torbicu... No ono što nemate, zove se sloboda. I zato niste ništa bolje od prosječne žene i ne uzimajte si za pravo to ikad više pomisliti. Dapače!

Ništa od toga što imate niste postigle same već sve dugujete njemu, čak i svoj odraz u ogledalu. Kad vas počne omalovažavati, ljutiti ili žalostiti, nemate slobodu reći mu da odjebe jer, ponovno, svoj lagodni život dugujete njemu. Ako vam je i omogućio da pokrenete neki svoj biznis, što je bila pametna odluka, jednom kada vas zamijeni noviji model, ostajete i bez toga. Čak i tampone i cigarete, koje ste danas kupile, vrlo vjerojatno dugujete njemu, jer ako vas plaća, onda s pravom i zahtijeva da mu budete na usluzi 0-24 i da ne radite ništa drugo (ako ste uopće i izrazile želju da nastavite sa svojim poslom kada ste osvojile takav "jackpot"). Jackpot s greškom, koji će vas kad-tad stajati puno više nego što je on uložio u vas, a vrlo je vjerojatno i kako ćete ga morati dijeliti s drugima.

I ne mora samo vas biti sram, već i svaku onu ženu koja misli da je lošija jer nema za sve one divne destinacije i krpice koje gleda na vašem Instagramu, jer nemate ni vi. Naravno da sve želimo što lagodniji život, ali ljepše je kada znaš da si za sve to, ili barem 50 posto, zaslužna ti, tvoj rad, trud, pamet, borba i sve ostalo, a ne netko drugi. Pa se s pravom pitamo: otkad je biti normalna/prosječna žena postalo uvredljivo, a sponzoruša sinonim za uspjeh?