Ovo su znakovi da vam kontracepcijske pilule koje koristite ne odgovaraju

Foto: 123RF

BAŠ kao i svaka druga metoda kontracepcije, pilule imaju svoje prednosti i nedostatke.

Koliko god se osjećale sigurno od neželjene trudnoće, jednako toliko nas brinu nuspojave koje se javljaju dugotrajnom konzumacijom pilula. 

Ako se osjećate depresivno, umorno, promjenjivog raspoloženja i jednostavno loše, trebate odmah prestati s uzimanjem kontracepcijskih pilula jer vam vlastito tijelo poručuje da vam ne odgovaraju, otkrila je za PopSugar ginekologica Prudence Hall. Na Hall se nadovezala i liječnica obiteljske medicine Jessica Lue-Lai koja je upozorila na neke tipične znakove koji ukazuju da vam kontracepcijske pilule koje koristite ne odgovaraju:  

1. Menstruacije su postale obilnije menstruacije,a menstrualni bolovi intenzivniji

Ako ste primijetile da su nakon početka uzimanja pilula krvarenja tijekom menstruacija postala obilnija ili su menstrualani bolovi postali intenzivniji nego prije njihova korištenja, konzultirajte se s ginekologom o mogućnosti uzimanja kontracepcijskih pilula s manjim dozama hormona. 

2. Česte promjene raspoloženja

Ovo je još jedan od razloga za konzultiranje s ginekologom o manjim dozama hormona. 

3. Smanjen seksualni nagon

Ovaj se simptom smatra normalnim ako ga osjećate prvih nekoliko mjeseci uzimanja ove metode kontracepcije. No ako i nakon tog razdoblja ne osjetite poboljšanje po pitanju seksualnog nagona, vrlo vjerojatno vam ne odgovaraju pilule koje uzimate. 

4. Promijene u apetitu

Svejedno radi li se o povećanju ili smanjenju teka, ovo je jedna od čestih nuspojava koje nose kontracepcijske pilule. 

5. Imate vrtoglavicu, mučnine, pa čak i povraćate

Ovo su vrlo ozbiljni simptomi i ne biste smjele čekati s posjetom liječniku. 

6. Grudi su vam posebno osjetljive

Ovo nije ništa zabrinjavajuće ako se radi o izdrživoj preosjetljivosti. Međutim, ako vas taj bol počne ometati, obavezno se obratite ginekologu. 

7. Stanje s aknama vam se pogoršalo

Kontracepcijske pilule bi trebale pomoći pri smanjenju akni pa ako primijetite da vam se stanje s aknama pogoršava, svakako se obratite liječniku.