Pazite na ponašanje: Najgore stvari koje ljudi rade u restoranima

AKO redovito jedete u restoranima, to ne znači da se tamo možete ponašati kao da ste doma. 

U restoranima postoje određena pravila ponašanja na koja ljudi često zaboravljaju, a Huffpost izdvojio je ona koja se najčešće krše.

Pretjerano korištenje mobitela

Ako vas netko nazove dok ručate u restoranu, najbolje bi bilo zagovor obaviti ispred restorana ili u toaletu.

"Ljudi ne moraju slušati priče o vašem poslu tijekom ručka", kaže Patricia Rossi, stručnjakinja za bonton.

U restoranu je poželjno mobitel držati u torbi ili džepu, pa čak i stišati zvono, staviti na zrakoplovni način ili ga potpuno isključiti.

"Ne volim vidjeti da mobitel stoji na stolu za kojim trebam jesti", kaže Jodi R. R. Smith, predsjednica stranice za pokretanje novog biznisa Mannersmith Etiquette Consulting.

"Prije svega, oni su prljavi. Bili su na vašim ušima, kosi, džepovima, pljuvali ste po njima i ispadali su vam na pod", dodaje Smith.

Drugi razlog je ometajući čimbenik. Nepristojno je gledati u mobitel dok ste s nekim na ručku.

"Kada sam u restoranu s nekim, smisao je u tome da uživamo u društvu jedno drugog. Želim da mi fokus bude na ljudima oko mene. Ako ću buljiti u mobitel, mogu ostati i kod kuće", navodi Smith.

Upiranje prstom u konobare

"Nikada ne biste trebali upirati prstom ili divljački mahati rukama prema konobarima. Sve što trebate učiniti je uspostaviti kontakt očima, nasmijati se i klimnuti glavom i oni će doći", kaže Rossi.

Ako vaš konobar nije tu ili vas ne vidi, možete pokušati zaokupiti pažnju drugog konobara ili ustati i pitati za njega.

Odbijanje upiranja prstom u nekoga je stvar poštovanja i, sudeći prema onome što Rossi kaže, zlatno pravilo bontona u restoranu.

Stvaranje buke

Lijepo je voditi ugodan razgovor ako se nalazite u većem društvu, ali trebali biste biti svjesni i drugih ljudi u restoranu.

"Smijanje i sve to je sjajno, ali ono što nije u redu, to su pijani, bučni i glasni ljudi koji smetaju svima oko sebe", objašnjava Rossi.

"Stvar je u tome da trebamo imati dobre manire gdje god se nalazimo. Svako mjesto podrazumijeva različit način ponašanja. Restorani s glasnom glazbom omogućavaju posjetiteljima glasne razgovore. Manire nisu robotske, niti su uklesane u kamen. Pojedinac treba zastati, promotriti atmosferu i onda svoje ponašanje prilagoditi situaciji", kaže Patricia.

Ignoriranje djece

Djeca će uvijek biti djeca, ali način na koji se odrasli nose s teškim situacijama može pokazati koliko obzira imaju prema drugima.

"Nepristojno je dopustiti djeci da vrište. Morate imati obzira prema drugim ljudima koji su tu došli kako bi se opustili", kaže Diane Gottsman, još jedna bonton stručnjakinja te osnivačica Škole ponašanja u Teksasu.

"Sklonite ih dok se ne smire ili, jednostavno, ne dovodite djecu koja su iscrpljena i mrzovoljna u restoran. Ne krivite djecu, ona se samo ponašaju kao djeca", dodaje ona.

Neprimjerene tjelesne funkcije

"Podrigivanje, prdež, prekomjerni kašalj i puhanje nosa nisu poželjno ponašanje za stolom. Ako morate ispuhati nos, ispričajte se", kaže Smith.

Naravno, ne smijete zaboraviti i na način žvakanja.

"Žvačite zatvorenih usta i nemojte u isto vrijeme žvakati i pričati. Ne uzimajte velike zalogaje", dodaje Smith.

Uzimanje hrane bez dozvole

Ne uzimajte hranu iz tuđeg tanjura bez prethodnog dopuštenja i, ako to i učinite, ne činite to priborom koji vam je već dodirivao usne.

"Nepristojno je uzimati nešto iz tuđeg tanjura bez pitanja. Neki ljudi samo uzmu nekoliko pomfrita ili umoče hranu u tuđi umak. S druge strane, postoje i oni koji kažu da neće ništa naručiti jer nisu gladni, a onda uzimaju iz tuđih tanjura", kaže Gottsman.

Ako jedete s prijateljima ili obitelji i želite dijeliti hranu, razgovarajte o tome unaprijed. Ako želite samo malo probati, pričekajte da vam druga osoba to ponudi ili ljubazno pitajte. 

Podizanje nogu 

Čak i ako neki restoran ima ležerniju atmosferu, veoma je nepristojno podizati noge na stol ili stolicu (osim ako nemate značajan razlog, poput neke ozljede).

"To nije vaš dom! Ne dižite noge na drugu stolicu kada ste u restoranu. Ljudi jedu i ne žele gledati vaše čarape i cipele", kaže Patricia Rossi.

Kupate se u parfemu

Manire se temelje na obziru prema drugima. Stoga, kada večerate u javnosti, dobro je imati na umu mirise i kako oni mogu utjecati na druge. Za Patriciju to podrazumijeva doziranje količine parfema koji stavljate.

"Smanjite svoje prskanje na minimum. Ne pojavljujte se u restoranu utopljeni u bocu parfema jer vaš miris može utjecati na apetit drugih ljudi", kaže Rossi.

Očekujete da netko drugi plati 

U poslovnim i formalnim situacijama odlazaka u restorane, opće pravilo bontona je da, ako nekoga pozovete na obrok, vi plaćate. 

No i ako vas netko pozove na obrok, pristojno je ponuditi plaćanje barem vašeg dijela računa, što će osoba koja vas je pozvala, ako drži do bontona, odbiti.