Plavi tanjuri smanjuju apetit: Izbor pribora za jelo može utjecati na našu liniju

JESTE li znale da na broj kalorija koje svakodnevno unosimo u tijelo utječu i tanjuri iz kojih jedemo? Mnogobrojna istraživanja pokazala su da pribor za jelo uvelike utječe na naš apetit, pa ako želite skinuti pokoju kilicu, uzmite u obzir i nove tanjuriće i vilice. Portal Shape sastavio je pet savjeta koji će vam pomoći u borbi protiv kilograma.

1. Plavi tanjuri

Ne zna se zbog čega je to tako, no dokazano je da ljudi koji jedu iz plavih tanjura jedu manje obroke. Čini se da ta boja ne utječe pozitivno na naš apetit.

2. Male vilice


Jedno talijansko istraživanje pokazalo je da su ispitanici koji su jeli sa manjim priborom za jelo unijeli puno manje kalorija od onih koji su jeli sa krupnim priborom. Ako želite smršaviti, možda bi bilo zgodno da nekoliko dana jedete manjim vilicama koje inače koristite za kolače.

3. Tanjuri kontrastnih boja


Tanjuri u bojama koje odskaču od boja hrane koju jedemo pomažu nam da kontroliramo porcije, tvrde stručnjaci. Premda je ovaj savjet teško poslušati, preporučuju kontrastne boje na vašem stolu, pa bismo tako trebali jesti zelenu salatu iz crvenih tanjura, meso sa plavih i tako dalje.

4. Manji tanjuri

Premda veliki tanjuri mogu izgledati posebno atraktivno, pogotovo kad imamo goste, oni nisu najbolje rješenje za našu liniju. Veliki tanjuri znače i više hrane, ili još gore malo hrane na velikom prostoru što izaziva osjećaj nezadovoljstva, pa je bolje da nabavite manje tanjuriće na koje ćete staviti umjerene porcije.

5. Ugodan ambijent

Kad jedemo u ugodnom ambijentu jedemo manje i smirenije te pažljivije žvačemo hranu, pa stručnjaci preporučuju da se uvijek potrudimo kako bi naš prostor za jelo bio ugodan i djelovao opuštajuće.