Prošetajte s nama najneobičnijim plažama svijeta

Foto: Instagram

NE BI imale ništa protiv ležanja na jednoj, osim na onoj najopasnijoj.

1. Glass Beach
 
Staklena plaža nalazi se u Kaliforniji te je formirana od smeća, koje se tamo odbacivalo godinama i to s litice, ispod koje se danas prostire jedna od najneobičnijih plaža svijeta. Kada bi se plaža zatrpala smećem, ono bi se palilo, kako bi se stvorilo prostora za novi otpad. 1967. godine napokon je uvedena zabrana bacanja smeća te su se uložili veliki napori da se plaža očisti. Tijekom nekoliko desetljeća, valovi su očistili plažu te iza sebe ostavili komadiće stakla u raznim bojama, od kojeg je danas sastavljena čitava plaža. No, uklanjanje stakla s plaže danas je strogo zabranjeno, s obzirom da je ona postala prava turistička atrakcija.
 
 
 
2. Pink Sand Beach
 
Pješčanu plažu roze boje, osim u snovima, možeš vidjeti i na čarobnim Bahamima, a svoju prekrasnu boju može zahvaliti ostacima koralja, koje su usitnili valovi. Preciznije, ona se nalazi na otoku Harbouru, no to nije jedina takva plaža na svijetu. Roze plaže mogu se vidjeti i u Puerto Ricu i Indoneziji te na Barbadosu i Filipinima, ali i u Škotskoj, točnije u područjima u blizini vrlo velikih formacija koraljnih grebena, koje sadrže malene organizme crvenog kostura, kao što su koralji i školjke.
 

3. Papakolea
 
A ako roza nije tvoja boja, onda je tu zelena plaža Papakolea, koja se nalazi na Havajima. Kako pijesak postaje zelen? Odgovor leži u olivinu, poludragom kamenu maslinaste boje, koji se nalazi u okolnim stijenama, zbog čega plaža liči na golf teren, a manje na plažu. No, ako si pomislila kako je ova plaža raj za draguljare, prevarila si se. Komadići olivina ovdje su premali da bi poslužili u te svrhe. Druga zelena plaža nalazi se u kolumbijskom gradu Guamu.

 
4. Kaihalulu
 
Nakon roze i zelene, slijedi crvena plaža pod nazivom Kaihalulu, na otoku Mauiju na Havajima, koja je djelomično odvojena od samog oceana. Njezina crvena boja nastala je zbog velikih količina željeza, čijom oksidacijom pijesak postaje crn i crven. No, kombinacijom pijeska i oceana, ova plaže dobiva i plave i ljubičaste tonove pa ne čudi što je Kaihalulu visoko rangirana na ljestvici najneobičnijih mjesta na svijetu. Ako se ikada nađeš tamo, njezina crvena boja najviše dolazi do izražaja tijekom izlaska i zalaska sunca.
 
 

5. Plaža s bioluminiscentnim fitoplanktonima
 
Čarobni Maldivi turistima pružaju zabavu i odmor, ali i razna čuda prirode, od kojih je jedno svakako plaža s bioluminiscentnim fitoplanktonima, koja se nalazi na otoku Vaadhoo-u. Milijuni bioluminiscentnih planktona na takvim se plažama nasukavaju, a najbolje se naravno vide po noći, kada njihova plava boja najviše dolazi do izražaja. Tako plaže na Maldivima noću svijetle poput zvjezdanog neba. ostavljajući sve prisutne bez daha.
 

6. Maho Beach
 
Na karipskom otoku Saint Martinu nalazi se slavna plaža Maho. No, ona nije slavna zbog svog izgleda, već činjenice da se odmah pored nje nalazi aerodrom pa kupačima zrakoplovi doslovno prolaze iznad glave. A nakon slijetanja slijedi naglo kočenje, s obzirom da je pista dužine 2,2 kilometra. Upravo zato, ova se plaža smatra najopasnijom plažom na svijetu pa nije za one strašljive. 
 
 
 
7. Reynisjfara Beach
 
Na svijetu postoji desetak plaža s crnim pijeskom, no među njima smo izdvojili jednu, koja se nalazi na Islandu, u blizini sela Vík í Mýrdal. Ono se nalazi na najjužnijem dijelu Islanda te prema popisu stanovništva iz 2011. godine, ima svega 291 stanovnika, no i dalje je jedno od najvećih naselja, s obzirom da su kuće prilično udaljene jedna od druge. Ova plaža danas spada u najljepše plaže svijeta, a ostale crne plaže nalaze se, među ostalim, na Havajima, na Mauiju, Aljasci, Kanarskim otocima, Novom Zelandu, Saint Vincentu, u Kaliforniji i Zelenortskoj Republici, smještenoj u sjevernom dijelu Atlantskog oceana.
 

8. Shell Beach
 
Posljednja na ovom popisu, no ništa manje atraktivnija, jest plaža sa školjkama, koja se nalazi u zapadnoj Australiji, u Shark Bay-ju. Na njoj nećeš naći niti komadić pijeska ili kamena, jer je ona doista u potpunosti prekrivena školjkama. Sloj školjki na ovoj plaži iznosi 10 metara, a one su se nekada koristile kao materijal za gradnju okolnih objekata. Plaža je danas na popisu UNESCO-ove Svjetske baštine te je kao takva postala popularno turističko odredište. Također, vrlo je popularna za razne ceremonije, od kojih su svakako najpopularnija vjenčanja.