Rouge preporuka: Novi nastavak fenomenalnog Witchera je stigao

Foto: Instagram, Promo

NEOBIČNO je gledati kako je popularan žanr epske fantastike. Donedavno u srcima zagriženih fanova, koji se vole nazivati geekovima, sada je vrlo raširen u mainstreamu. Gotovo kao da nas tehnološka čuda guraju da istražimo jedan sasvim drugačiji svijet ljudi nekada začinjen maštom autora. Jedna od značajki ovog tipa literature (a posredno i TV serija) jest srednjovjekovni svijet. To mračno doba fascinira nas koliko god nam se činilo da smo udaljeni od njega. No, sjetite se, tada su harale mnoge pošasti, a među najgorima je bila kuga. Danas se, pak, čini da se stvari nekako urušavaju novim virusima te možda bolje možemo razumjeti to vrijeme obilježeno praznovjerjem, demonima i panikom.

Serijal knjiga o vješcu Geraltu fantastičan je prikaz jednog takvog svijeta, a za one s manje imaginacije vizualno ga je obradio Netflix. Nikako ne umanjujemo vrijednost serije, koja je izvrsna, no knjige ipak imaju više slojeva te se u nekim segmentima razlikuju od serije. U to ste se mogli uvjeriti u prvih nekoliko nastavaka sage koja je na hrvatskom počela izlaziti relativno nedavno. Izdavač je zasuo rukave te nam svako malo omogući udubljivanje u novu knjigu o popularnom Witcheru. 

Svakako vam preporučujemo da u sagu krenete s knjigom priča Posljednja želja te pročitate sve objavljene nastavke prije nego što se upustite u najnoviju avanturu u Vatrenom krštenju. Nakon zaokreta u prethodnom nastavku sage, u Vatrenom krštenju upoznajemo vješca kakvim ga do sada nismo vidjeli, oslabljenog, teško ozlijeđenog i bespomoćnog. Svijet se nalazi u teškim vremenima, a vještac, odvojen od onih do kojih mu je stalo, pokušava preživjeti i zaustaviti rat koji uništava sve pred sobom. U nadi da će vještac spriječiti vladavinu zla, preživjele čarobnice se brinu za njega i liječe ga. Jedino što može spasiti svijet od zla je da vještac ostvari svoju sudbinu i ponovno se poveže s Ciri, koja bi jedina mogla ujediniti snage svjetla i stati na kraj užasima.  

Po knjigama iz Sage o vješcu Andrzeja Sapkowskog također je napravljena i jedna od najpopularnijih videoigara u zadnjih 20 godina. Andrzeja Sapkowskog hvale i čitatelji i kritika, a mnogi ga smatraju najvećim fenomenom epske fantastike nakon Tolkiena.