Rouge preporuka za vikend: Odlična fantastika po kojoj Netflix snima seriju

Rouge preporuka za vikend: Odlična fantastika po kojoj Netflix snima seriju
Foto: Instagram, Promo

IAKO smo se s modernom epskom fantastikom najvećim dijelom upoznali preko serije "Igra prijestolja", taj se književni žanr razvio devedesetih godina prošloga stoljeća. Brojna djela tada napisana čekaju svoje ekranizacije, a jedno od njih je "Saga o vješcu" poljskog autora Andrzeja Sapkowskog. Srećom, ljubitelji njegovih knjiga neće morati dugo čekati jer najesen stiže Netflixova adaptacija za TV ekrane. 

Prvi dio ovoga serijala već smo nahvalili, a nedavno je objavljen i nastavak na hrvatskom jeziku, "Mač sudbine". Obje ove knjige uvodni su tomovi sage i sastoje se od kratkih priča u kojima pratimo avanture Geralta iz Rivije. Nakon ovih knjiga autor priču nastavlja romanima kojih je ukupno pet. No ovo nisu bilo kakve priče jer nas uvode u mračan svijet iz prilično bogate mašte. U njima se upoznajemo s glavnim akterima budućih priča te brojnim čudovištima – nadnaravnim, ali i ljudskim.

Geralt je vještac odmalena obučavan za borbu s čudovištima koji luta zemljom i pomaže potrebitima koji su napadnuti. Sve to, dakako, čini za novac. Geralt je protagonist kojeg mnogi smatraju antijunakom, ali uvijek slijedi svoj moralni kodeks. Vješt je u borbi i ne poznaje strah. Kao i neki moderni (anti)junaci, najčešće noir romana, usamljenik je i nije sklon druženju. 

U ovim nas zbirkama priča Sapkowski vrlo vješto uključuje u svoj svijet. S Geraltom provodimo vrijeme dok on rješava nesretne seljane prijetnje štriga, mantikora, vještica, vampira i zmajeva. No to je samo dio. Također se hvata u koštac s korumpiranim vladarima jer je želja za moći neprestano tu. U "Posljednjoj želji" smijali smo se bardu Maslačku te okusili moć dviju čarobnica Yennifer i Triss. Njih su dvije dva kuta ljubavnog trokuta u kojem se Geralt našao. Budući da je ovo fantastika za odrasle, seksa i nasilja ne nedostaje te nije preporučljivo knjige iz sage davati mlađima na čitanje. 

Početne stranice prve priče iz "Mača sudbine" sjajno prikazuju što možete očekivati u knjizi. Geralt ubija čudovište baziliska, a poslije, uz malu pomoć, obezglavljuje neotesane grubijane pokazujući svoj poput leda hladan karakter. Ipak, u svemu tome uvijek ćete pronaći crtu zdravog humora koji priče čini veselima neovisno o tami koja obavija naše protagoniste.

Ono što Sapkowskog izdvaja iz gomile jest njegova gotovo nadnaravna sposobnost karakterizacije likova; katkada je dovoljna samo jedna rečenica kako bi čitatelj ušao u lik. Ta ekonomičnost iznimno je vrijedna kad, uz likove, morate pohvatati sve nijanse kojima autor gradi svijet. Također, dok su drugi autori zadovoljni pokojim čudovištem u nekoliko knjiga, Sapkowski ih izbacuje iz rukava, kao da im nema kraja. Unatoč fantastičnom okruženju, nikada nećete pomisliti da je ovo nekakav bajkoviti svijet, jer su ulozi veliki, a opasnost stvarna. 

Spomenuti Netflix u završnim je fazama snimanja televizijske serije te vam savjetujemo da uskočite u ovaj srednjovjekovni vlak jer, kada krene, ništa ga neće moći zaustaviti. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara