Rouge preporuka za vikend: Otkačena priča koja je pravi psihodelični trip

Foto: Promo 

SLUŠAMO, gledamo i čitamo o raznim verzijama budućnosti, ali skoro sve su mračne. Ova knjiga, "Sva naša pogrešna sutra", Elana Mastaija, zabavan je i vrlo razumljiv pogled u jednu budućnost koja je naša sadašnjost samo što nije ista. Postoji šansa da vas je zbunila prethodna rečenica pa evo objašnjenja.
 
Kada je energija dostupna u neograničenim količinama nastaje utopija
 
Svi znamo da se veliki ratovi vrte oko energije i prirodnih resursa. U ovoj priči je, polovinom prošlog stoljeća, izumljen stroj koji proizvodi neograničene količine energije koristeći se energijom kretanja planeta Zemlje – dakle, manje-više nepresušnom. Tehnologija napreduje do neslućenih razmjera, svi žive sretno i u zemaljskome raju. Osim što smo i dalje ostali ljudi pa zapravo i nije tako. Prvi dio knjige odvija se u jednoj drugačijoj 2016. godini. Tehnologija nas mazi i pazi, ali samoća i dalje postoji.
 
 
Što nam uistinu treba da bismo bili sretni?
 
Tom Barren naš je junak u ovoj knjizi i potpuni je luzer. Njegov je otac genijalac, a Tom ne uspijeva učiniti niti jednu dobru stvar u životu. Usamljen je, bez ambicija, prijatelja i dubljih veza koje nas hrane. I to ga čini vrlo zabavnim protagonistom. Kako je u tom vrlom novom svijetu sve dostupno, najvažnije je dobro se zabaviti. Tomov otac izumljuje stroj za putovanje kroz vrijeme kako bi razvio novu granu turizma: kronoturizam. No, netom prije lansiranja prve grupe krononauta, Tom se zaljubi do ušiju. 
 
Povratak u sadašnjost
 
Nakon što Tomova veza od jednog dana neslavno završi, dogodi se tragedija te on izgubi razum. Na umu mu je jedino osveta koju planira provesti samostalno se upućujući u prošlost. Neuk, nepripremljen, nerazuman. I nastaje druga katastrofa. On se nađe u našoj pravoj sadašnjosti (doduše u 2016.) i tu dobiva priliku za novi život. Novi ljepši život, priliku za ljubav i obitelj.
 
 
Cijenimo ono što imamo
 
Da, ovo je znanstvena fantastika. Da, putuje se kroz vrijeme i priča se o čudima tehnologije. Ali, radnja je čvrsto vezana uz živote protagonista, živote u kojima moraju odlučiti što im najviše od svega uistinu treba. Vrlo zanimljiva i zabavna (na trenutke urnebesno smiješna) knjiga koja će naše razmišljanje, iz kojeg često proizlaze mnoge neutažive želje, usmjeriti u pravom smjeru. Nemojte propustiti, rijetke su knjige ovakve vizije. (Znanje, 99,00)