Rouge preporuka za vikend: Početak nezaboravne sage o sedam sestara

Foto: Instagram, Promo

ROMAN Sedam sestara Lucinde Riley, kojim započinje istoimeni serijal od očekivanih sedam naslova (početkom studenoga na engleskom jeziku objavljen je peti), savršen je primjer maštovite priče koji će vas natjerati da je proživite do najsitnijeg detalja i osjećate kao da ste zaista bili uz njezine likove i kročili istim onim, ponekad manje, a ponekad više raskošnim mjestima na koja su ih njihove sudbine odvele.

Roman Sedam sestara polako nas uvodi u čarobni svijet tajanstvenoga bogataša Pa Salta i njegovih šest odraslih kćeri koje je kao dojenčad posvojio iz vrlo različitih dijelova svijeta, i tako pruža okvir toj mitološki potkovanoj priči o grčkoj legendi o Sedam sestara ili Plejada, po kojima je nazvano i poznato zviježđe. Svaki roman prati jednu sestru, i to redoslijedom kojim su posvojene – Maja, Alkiona (Ally), Asteropa (Star), Kelena (CeCe), Tajgeta (Tiggy), Elektra – a radnju zadnjeg nastavka tek trebamo otkriti s obzirom na to da sedma sestra, čije bi ime prema legendi trebalo glasiti Meropa, nedostaje.

Majina priča započinje kada Pa Salt iznenada umre, stoga se sestre sjate u dom iz djetinjstva – raskošni dvorac Atlantidu na obali Ženevskoga jezera. Ondje doznaju da je otac prije smrti svima ostavio trag o pravome podrijetlu i to na zanimljivoj skulpturi koja se zove armilarna sfera. Na njoj, u obliku globusa okruženoga sa sedam prstenova koji sadrže sestrama nepoznate koordinate i citate na grčkom jeziku, skriva se tajna podrijetla svake od njih. Isprva zbunjene, bliske sestre ubrzo će udružiti snage i dokučiti zagonetne tragove. Najstarija Maja po zanimanju je prevoditeljica, stoga će prevesti citate i prenijeti posebne poruke Pa Salta za svaku od njih, a moreplovka Ally pokazat će ostalima kako na temelju dobivenih koordinata pronaći točno mjesto na svijetu na koje se odnose.

Usto će sve sestre primiti i posljednje očevo pismo, ali neće ga sve biti spremne odmah otvoriti. Povučena i prekrasna Maja svakako to nije bila, no duh njezine prošlosti vratit će se kako bi je progonio i tako je primorati da se posve neplanirano odvaži na putovanje života koje će je odvesti u trošnu vilu u srcu živopisnoga Rija de Janeira.

Ondje uživo sreće Floriana Quintelasa, spisatelja vedra duha usprkos životnim nedaćama s kime je prethodno surađivala, a on će joj pomoći doprijeti do mrzovoljne starice koja bi po svoj prilici mogla biti Majina baka. I tu se priča vraća u prošlost, točnije u 1920-e, gdje Lucinda Riley u punoj snazi dokazuje svoj pripovjedački talent, dočaravajući zlatno doba Rija de Janeira i bolno iskreno pripovijedajući o prelijepoj ali nesebičnoj i društvenim konvencijama sputanoj Izabeli Bonifacio. Na osamnaesti rođendan obećana pripadniku najvišega društvenoga kruga za čijim prestižem njezin otac silno žudi, Izabela odlazi na predbračno putovanje u Pariz i Italiju s obitelji ni manje ni više nego arhitekta slavnoga kipa Krista Iskupitelja Heitora da Silva Coste. Ondje upoznaje različite ljude koji će njezin prividno ispunjen život u prijestolnici novoga svijeta uzdrmati do temelja i potaknuti je na postupke o kojima nije ni sanjala. U njezinu životnu priču uplest će se još jedna stvarna osoba, slavni kipar Paul Landowski, te šarmantni Laurent, i na jedinstven je način ispreplesti s onom o nastanku velebnoga kipa.

Zajedno s čitateljima, njezinu će priču bez daha pratiti Maja, čija će prošlost iznjedriti mračnu tajnu koja ju je natjerala da se povuče kako pred ostatkom svijeta, tako i prema voljenim ocem i sestrama.

Osim jednostavnoga i pitkoga stila i prekrasnog spoja prošlosti i sadašnjosti, autorica krajnje očarava svojom paletom likova. Svi su vješto oblikovani i ponekad se čini da progovaraju sa stranica: prelijepa i draga Izabela, dobroćudni ali mlitavi Gustavo, slatkorječivi Laurent, Izabelina podla svekrva i nepopravljivi otac, nesigurna Maja i strastveni ali strpljivi Floriano…

Sljedeći nastavak donosi priču o drugoj sestri, neustrašivoj Ally koju će, tek što je pronašla muškarca s kojim se odluči skrasiti, podjednako snažna sklonost ka jedrenju i glazbeni talent odvesti na vrtoglavo putovanje u prekrasnu i ledom okovanu Norvešku i razotkriti priču o suradnji dviju ikona norveške kulture – dramatičara Ibsena i skladatelja Griega…