Rouge preporuka za vikend: Vrhunski psihotriler američkog majstora napetosti

Foto: Instagram, Promo

"VELIKA iluzija" je roman koji će vas držati u neizvjesnosti do posljednje stranice.

Harlan Coben dobro je poznat našim čitateljima po odličnim trilerima uvjerljivih zapleta, dozirane brutalnosti i realističnim junacima. Riječ je o autoru koji na svjetskoj razini kotira kao jedan od najzanimljivijih autora ovog žanra. Svaki njegov roman donosi napetost kojoj se teško oduprijeti, ali ovdje nas autor iznenađuje dodatnim elementima. Noviji psihološki trileri obiluju zapletom u kojima žena pati od depresije te nije sigurna u ono što vidi. Najbolji autori koriste tu situaciju kako bi pojačali osjećaj paranoje kod čitatelja, a Coben joj dodaje svoj čvrsti osobni pečat.
 
 
Kada stvarnost stoji na staklenim nogama
 
Najnoviji roman Velika iluzija pripada kategoriji psihološkog trilera. Cijela se priča vrti oko istrage ubojstva muža bivše vojne pilotkinje Maye. Joe Burkett ubijen je pred Mayinim očima pištoljem iz neposredne blizine u Central Parku. Napala su ga dva muškarca s crnim skijaškim maskama na glavama i tražila od njega novac i sat. Malo pomalo upoznajemo se s obiteljskom pozadinom i prošlošću glavne junakinje. Zbog ratnih trauma s Bliskog istoka, Maya pati od PTSP-a, a Joeovo ubojstvo samo dodatno komplicira njezino narušeno psihičko stanje i stvara od njezina života potpuni košmar. Nasuprot Mayinom običnom podrijetlu, Burkettovi su pripadnici najbogatijeg društvenog sloja. Uobičajeno, prošlosti takvih obitelji pune su kostura koji polako ispadaju iz ormara. Coben vješto gradi napetost i poigrava se s očekivanjima čitatelja uvodeći neprestano nove tragove i nove sumnjivce. Maya postaje paranoična. Eileen, njezina prijateljica, poklanja joj skrivenu kameru kako bi potajice mogla nadgledati dadilju koja se brine o njezinoj dvogodišnjoj kćeri Lily. I tako, nakon nekoliko dana, Maya pregledava snimku i ugleda na njoj mrtvog supruga kako se igra s Lily. Je li sišla s uma? Poigrava li se tko s njom? 
 
 
Što je istina? Tko je bio Joe? 
 
Sve u svemu, Coben ja napisao još jedan triler koji neće razočarati nikoga od njegovih dosadašnjih poklonika, a kojim će svakako steći i nove simpatizere. Velika iluzija počiva na istoj formuli dvostrukog obrata kojeg je davne 1926. godine, u svom romanu Ubojstvo Rogera Ackroyda, u žanr uvela Agatha Christie. Ups, previše smo rekli. Tople preporuke za čitanje.  (Znanje, 99,00 kn)