Savjeti Cathleen Black za žene koje žele napredovati u životu i poslu

"PRVA dama američkih časopisa" i predsjednica uprave Hearst Magazinesa, jednog od najvećih svjetskih izdavača mjesečnika, pod čijim se okriljem nalaze Cosmopolitan, Marie Claire, O, The Oprah Magazin i ostali, smatra se jednom od najutjecajnijih žena na svijetu. Nedavno je savjetovala svoje čitateljice na koji način svaka žena može iskoristiti prilike koje joj se pružaju na radnom mjestu i u životu, kako se snaći u razgovoru za novi posao te koja pravila u poslovnom svijetu smijemo, a koja nikako ne smijemo prekršiti.

Ne paničarite! Baš nikad

Panika je prirodna reakcija, no ona je i najbrži način da dodatno zakomplicirate situaciju u kojoj ste se iznenada našli. Ako ostanete mirni, stvari će vam se mirnim putem i vratiti. Zapamtite, panikom se nikad ništa ne rješava - ona samo produljuje i pojačava agoniju.

Opreza nikad dosta


Kad mislite da držite konce u svojim rukama onda je to obično znak da nije tako. Često nam se dogodi problem koji je složeniji nego što mislimo, a situacija se može promijeniti dok trepnete, i zato budite oprezni s pretpostavkom da u potpunosti vladate njome.

Dajte ljudima smjernice


U govoru, prezentaciji ili uputstvu, vodite računa o ovom jednostavnom i praktičnom pravilu: recite ljudima što namjeravate reći, to recite, a onda im ponovite to što ste upravo rekli. Na taj ćete način biti potpuno sigurni da vas vi razumiju.

Komunikacija je bitna


Ako želite da drugima bude jasno ono što govorite, onda se prvo potrudite razjasniti sve što vama samima nije jasno.

Svi moramo veslati s veslima koja imamo

Kao što stara engleska poslovica kaže, uvijek će biti stvari za koje ste prirodno daroviti i stvari koje vam ne idu od ruke. Što se prije naučite koncentrirati na prvo, a ne na drugo, to ćete više napredovati- u svakom segmentu svog života.

Znajte svoje ciljeve

Ne dopustite sebi da osjetite svrbež tamo gdje se ne možete počešati. Nema ničeg lošeg u ambicioznosti, no ako sami sebi postavljate ciljeve koji nisu dostižni, tada je frustracija jedino što ćete dobiti. 

Ne nikad ne znači ne

Ne smijete se predati čim prvi put čujete riječ NE. Ljude često možete nagovoriti na nešto, oni čak i vole da ih se nagovara. Ne propuštajte priliku da čujete DA kojeg ste željeli čuti samo zato što niste bili dovoljno uporni.

Čak i majmun ponekad padne s drveta

Majmuni su vjerojatno najbolji penjači u životinjskom svijetu, ali čak i oni mogu ponekad pasti s drveta. To je vrlo korisna lekcija  koje se trebate sjetiti svaki put kad ne uspijete u nečemu u čemu ste inače uspješni. Kad vam se to dogodi, samo se ponovno popnite na drvo.