Sigurni znakovi koji pokazuju da imate lošeg šefa

Foto: Instagram

POSTOJE dobri i loši šefovi.

I iako možda mislite kako ovih prvih nema, ima ih, ali dopuštamo mogućnost da su u manjini. Kako prepoznati lošeg šefa ili provjeriti jeste li jedan od njih, saznajte u nastavku teksta, u kojem vam donosimo nekoliko odgovora na pitanje što nekog šefa čini lošim.

1. Nerealna očekivanja

Takvi šefovi obično imaju uredskog mezimca, radnika koji pokušava ostvariti sva njihova očekivanja, iako i sam zna da mu je to previše, ali sve to radi da bi mu bio najdraži. S druge strane, šef sve ostale radnike uspoređuje s njim te za sve postavlja nerealna očekivanja koja vas onda dovode do velikog stresa te trzavica i u privatnom životu. Nema sumnje u to da je važno imati standarde, no jednako je važno da oni budu ostvarivi.

2. Prekovremeni rad

Nadamo se kako vam je dosad postalo apsolutno jasno da današnje radno vrijeme baš nikada ne traje 8 sati, već ćete ponekad morati doći ranije, ostati dulje, raditi kod kuće, pregledavati mailove u slobodno vrijeme pa čak i na godišnjem odmoru itd. No šef koji očekuje da ćete mu biti na raspolaganju 24/7 je loš šef koji nema realna očekivanja i koji će vas kad tad dovesti do ludila takvim načinom ponašanja.

3. On je nepogrešiv

Drugim riječima, ako vaš poslodavac ne zna iskreno priznati kada nije u pravu, unatoč priloženim dokazima, žao nam je, ali radite za lošeg šefa. Tako se današnji šefovi često prave kao da se ništa nije dogodilo te među podređenima stvaraju mišljenje da je greške najbolje prešutjeti. Još gore, stvaraju dojam da im se ništa ne smije reći, čak i ako radnik ima dokaze koji ukazuju na pogrešku. Dvije glave su uvijek pametnije od jedne, no on očito misli da vi niste toliko pametni.

4. Nije dovoljno čvrst

Druga krajnost ove teme vodi nas do poslodavaca koji jednostavno ne znaju kako se nametnuti te koje onda njihovi zaposlenici zapravo "vozaju". Dobri šefovi znaju kada treba biti čvrst i pozvati na red radnike koji su pogriješili. Loši šefovi prednost daju popularnosti, a ne poštovanju.

5. Ne drži se obećanja

Pitali ste ga za povišicu, godišnji odmor u željenom terminu, pomoć oko projekta, razgovor kako biste riješili određeni problem, dodatnu pomoć jer ste preopterećeni poslom, i za sve je rekao da može, no nikada ništa nije ostvario. I njemu zaželite dobrodošlicu u klub loših šefova koji se jednostavno ne drže svojih obećanja te se prave glupi, čak i kada ih podsjetite na to što su vam obećali.