Slijedite ovih osam točaka kako biste svakodnevno bile sretne

Foto: Instagram

PRONAĆI lijek za bilo koju bolest težak je i dug proces, no pronaći rješenje za ljudsku sreću gotovo je nemoguće.

Najpoznatiji ruski psiholog Mihail Labkovski pokušao je dati odgovor na ovo pitanje, a njegova teza sadrži osam točaka za koje on smatra da su ključ koji otvara vrata istinske sreće svakog čovjeka. 

1. Nemojte se bojati sreće 

Učite li djecu da život čine krediti, briga, stres i kronične bolesti, oni će odrasti sa stavom da je život puko preživljavanje. Također, vrlo loš stav je misliti da nas za svaku dobru stvar iza ugla čeka i jedna loša. Umjesto toga, Labkovski savjetuje da na život gledate maksimalno pozitivno, da nekim stvarima jednostavno ne pridajete preveliku pažnju te da se usredotočite na sve ono na čemu ste zahvalni i što vam čini život ljepšim. 

2. Prestanite se žaliti

Hoće li konstantno jadikovanje oko nekog problema riješiti taj problem? Neće. Prihvatite svaku životnu situaciju u kojoj se nalazite i zapitajte se ovo pitanje: "Mogu li promijeniti situaciju u kojoj se nalazim?" Ako je odgovor "da", onda nemate brige, imate rješenje. Ako je odgovor "ne", onda nemate brige, ne možete utjecati na situaciju i morate pričekati da se ona sama riješi. 

3. Razlikujte stvarne probleme od izmišljenih

Zdrava i sretna osoba rješava samo postojeće probleme, dok neurotična s previše razmišljanja stvara dodatne, nepostojeće probleme u svojim mislima. 

4. Ne pokušavajte pomoći baš svima

Ako smatrate da ćete izgubiti neke osobe ako se prestanete žrtvovati za njih, onda imate problem i loše prijatelje. Posvetite se onima kojima je zbilja potrebna pomoć, a ljude koji svoj problem itekako mogu riješiti sami, pustite da to i učine. 

5. Razlikujte ljubav i naviku

Teško je riješiti se i navike poput pušenja jer mislite da vam to pruža neopisivo zadovoljstvo. Zamislite kako je tek s ljudima. Ponekad je razlikovanje ljubavi od navike ključ vašeg napretka i sreće, odnosno korak koji morate učiniti ma koliko god se isprva činio bolan. 

6. Ne smatrajte rutinu nužno lošom stvari

Iako je napredak važan za ljudsku sreću, jednako toliko može biti važna i rutina koja vas ispunjava i uveseljava. Pritisak društva može vam pokušati nametnuti misao da bez promjena nema napretka, no znajte da nije potrebno mijenjati baš sve kako biste bili sretni i vrijedili kao osoba. 

7. Mijenjajte sebe, a ne druge

Prisiljavanjem drugih da se mijenjaju zapravo samo odgađate vlastitu promjenu. Radite na sebi svakodnevno i, kako metaforično kaže Labkovski, osvrćući se na zrakoplovne upute: najprije stavite masku s kisikom sebi, a tek onda djetetu pored vas. 

8. Naučite prihvatiti tuđu kritiku

Nisko samopouzdanje i strah od osude ponukat će vas da se razljutite baš na svaku kritiku. Poštujte svaku osobu dovoljno da je saslušate, a onda odlučite hoćete li prihvatiti savjet ili ne.