Šok i nevjerica: Najkontroverznije novije knjige

Foto: Instagram, Promo 

ZBOG svoje funkcije prenošenja informacija i misli, knjige su stoljećima izazivale kontroverze te često bile zabranjivane, dok su njihovi autori gubili status u društvu (a ponekad čak i život). Iako se naše doba smatra vremenom iznimne slobode govora i otvorenosti, pojavi se, tu i tamo, knjiga koja dotakne područje tabua te pokaže da smo i dalje daleko od slobodoumlja. Osim knjiga koje su kontroverzne zbog svoje tematike i drugačijih pogleda na život, postoje i one koje izazivaju samo blago negodovanje kod fanova. Malo smo pročešljali ponudu naslova i izabrali nekoliko više ili manje „sumnjivih“.
 
1. Opasno – Milo Yiannopoulos
 
Ovaj je naslov izazvao cijelu lavinu negodovanja čim je s autorom potpisan ugovor o objavljivanju. Simon & Schuster, američki izdavač, zbog toga je odmah izgubio neke od svojih važnih autora koji se nisu željeli vezati uz izdavača koji bi objavio ovu knjigu. Milo Yiannopoulos zvijezda je američke ekstremne desnice (rastući pokret alt right) koja izaziva skandale čim progovori ili napiše nekoliko riječi – a ova ih je knjiga, naravno, trebala imati puno. Objavljivanje ovog naslova je, u međuvremenu, obustavljeno jer je autor izjavio da pedofilija i nije „baš tako strašan problem“. Vidjet ćemo hoće li uskoro naći novog nakladnika.
 
 
2. Islamski fašizam – Hamed Abdel-Samad
 
Već sam naslov ove knjige mnoge je izdavače odvratio od avanture njenog objavljivanja. Kao što i pretpostavljate, u knjizi autor uspoređuje Islam s fašističkim pokretima 20. stoljeća. On tvrdi da je, u svojoj biti, Islam imperijalistički i da teži svjetskoj dominaciji bez obzira na žrtve. U Francuskoj je, nakon što je prvi zainteresirani izdavač ipak odustao, Islamski fašizam upravo objavljen. Knjiga zasad nema hrvatskog izdavača, a vrijeme će pokazati hoće li se netko odvažiti i izdati je na našem jeziku.
 
 
3. Maestra – Lisa Hilton
 
Iako kontroverzna, Maestra je izvrsna knjiga i naš je hit mjeseca veljače. Autorica je vrlo profinjena žena s oksfordskim obrazovanjem, a to opise grubog seksa i beskrupuloznosti (kojima ova knjiga obiluje), čini dodatno šokantnima. Mediji su knjigu željeli progurati kao „novu 50 nijansi sive“, ali autorica je na to odgovorila da će oni koji očekuju sličnosti biti razočarani i „užasnuti“. Ludo napet roman, nemojte ga propustiti.
 
 
4. Grey – E. L. James
 
Nekoliko godina nakon nevjerojatnog uspjeha trilogije 50 nijansi sive, neočekivano se u knjižarama pojavio Grey – knjiga koja je u potpunosti ista kao i prvi dio spomenute trilogije, samo što je napisana iz točke gledišta Christiana Greya, a ne Anastasije. Neke je ovo oduševilo, jer su htjeli saznati kako je legendarni Christian doživio upoznavanje i vezu s gospođicom Steele. Drugi su, pak, u svemu vidjeli želju za lakom zaradom i autoplagiranje. Budući da je plagiranje, iz nekog razloga, u Hrvatskoj popularno, Grey je kod nas postigao veliki uspjeh.