Stvari koje moraš učiniti ako sjediš cijeli dan za kompjuterom

Foto: Instagram

NOVI radni tjedan je pred nama.

1. Savršeno podešavanje
 
Bitno je da ekran kompjutera bude u ravnini s tvojim očima. Ako je on ispod razine tvojih očiju, mogla bi se javiti bol u vratu i leđima, a ako je iznad, vjerojatno ćeš imati problem sa suhim očima. Posluži se knjigama kao postoljem, dok ne postigneš savršenu razinu.
 
2. Ostani hidratizirana
 
Pijenje dovoljno tekućine, bitno je za dobro zdravlje, a to će te prisiliti i da svako malo ustaneš od stola te odeš na WC i protegneš noge.
 
3. Izbjegavaj dizalo
 
U slučaju da radiš negdje gdje postoji dizalo, izbjegavaj ga i uvijek odaberi stepenice, što je češće moguće. Također, s vremena na vrijeme, uzmi malu pauzu te prošeći. Kada sjediš za stolom čitav dan, hodanje pomaže cirkulaciji te angažiranju mišića.
 
4. Velika slova
 
Mali trik, ali definitivno pali. Kad god možeš, povećaj veličinu fonta. Ako je tekst premalen, cijelo vrijeme ćeš škiljiti, što je broj jedan krivac za umorne oči te glavobolju.
 
5. Trepći
 
Znamo da to već radiš, no prilikom rada na kompjuteru, to bi trebala raditi češće, jer gledanjem u ekran, zapravo trepćemo manje nego inače, što također uzrokuje suhoću očiju. Znaš li i za 20-20-20 pravilo? Svakih 20 minuta, pogledaj točku na otprilike 6 metara udaljenosti od tebe, na 20 sekundi.

6. Odmori oči
 
Vjerujemo kako ti zvuči jako primamljivo doći doma nakon posla te sjesti pred televizor ili ponovno uplaliti laptop te se opustiti uz nove epizode omiljene serije. No, tvoje oči trebaju odmor. Ili pogledaj jednu epizodu te izađi s prijateljicama na kavu ili u kratku šetnju.