Mala škola šminkanja: Korektor

KOREKTOR je jedan od najvažnijih sastojaka svake ženske torbice jer uz samo nekoliko pokreta briše nepravilnosti i znakove neprospavane noći s lica. Ipak, mnoge žene ne mogu pronaći pravi korektor za svoje lice i zbunjene su kad u pitanje dođu nijanse i teksture korektora. Evo što sve morate znati kada kupujete korektor.

1. Korektori dolaze u različitim teksturama i s različitim namjenama

Korektori ne dolaze u različitim oblicima samo zato što se tako dosjetili proizvođači. Svaka tekstura ima svoju namjenu i morate paziti da ne kupite onu koja ne odgovara vašem problemu.

Korektor u kistu: prvenstveno je namijenjen prekrivanju podočnjaka, ali prekriva i manje prištiće i mrlje na koži.

Korektor u kutijici: ovakvi korektori su poprilično gusti i služe za prikrivanje popucalih kapilara i prištića.

Korektor u sticku: služi za prikrivanje akni i prištića, a za podočnjake ga mogu koristiti samo vrlo mlade djevojke bez borica oko očiju.

2. Kako odabrati pravu nijansu


Nijansa korektora trebala bi biti za dvije nijanse svjetlija od vaše puti, a hoćete li odabrati bež ili ružičaste tonove, ovisi o tonu vašeg tena.

3. Korektori u šarenim bojama

Mnoge žene boje se koristiti korektore u šarenim bojama, jer misle da će izgledati kao cirkuska atrakcija, ali kada jednom shvatite koja boja je namijenjena za rješavanje kojeg problema, nećete se ustručavati koristiti takve korektore. Naravno, svaki od njih pomiješajte s malo korektora u bež boji.


Zelena boja koristi se za neutraliziranje crvenih prištića i to će napraviti bolje od korektora bež boje.

Lila korektor služi za prekrivanje jakih podočnjaka ili akni na tamnijoj koži.

Žuta boja neutralizira modrice i popucale kapilare.

4. Pravilno nanošenje korektora

Najbolji alat za nanošenje korektora su prsti kojima ćete ga utapkati u problematično područje. Suprotno čestoj zabludi - korektor se nanosi nakon pudera, a ne prije njega pa nemojte pretjerivati kako ne biste imali bijele fleke na licu i dobro ga utapkajte. Puder služi isključivo kako bi prekrio nesavršenosti.

Prikrivanje podočnjaka: Korektor u kistu nanesite na podočnjake od korijena nosa pa do polovice oka i dobro ga utapkajte prstima.

Prekrivanje prištića: Prvo nanesite zeleni korektor koji će neutralizirati crvenilo, a zatim malu količinu bež korektora kojega dobro utapkajte u prištić.

Prikrivanje kapilara:  Žućkasti korektor nanesite na područje zahvaćeno crvenilom.

5. Mali trikovi

Osim klasičnih primjena, korektor vam daje još mnoge mogućnosti za uljepšavanje vašeg izgleda.

Baza za sjenilo: Korektor u kistu nanesite na gornji kapak i utapkajte. Uklonit ćete crvenilo, a šminka će vam biti postojana cijelu noć.

Uklonite umor: Malo korektora nanesite uz nosnice i dobro utapkajte. Iznenadit ćete se koliko ćete ljepše i odmornije izgledati u trenu.

Uljepšajte usne: Ako vam je ponestalo sjajila, pomiješajte kapljicu korektora s Labellom i nanesite na usnice. Izgledat ćete baš kao holivudske zvijezde.

Fiksirajte ruž: Gusti korektor nanesite na usne prije olovke i ruža i budite uvjerene da će ruž na vašim usnama trajati satima.

6. Klasične pogreške

Highlighter nije korektor mada često dolazi u sličnim pakiranjima. Prištiće nikako nemojte prikrivati ničim što u sebi sadrži šljokice.

Korektor ne nanosite na cijelo područje ispod oka jer će naglasiti vaše borice. Iz istog razloga nemojte koristiti gusti korektor za prištiće na podočnjacima.

Ne koristite jako svijetli korektor nakon što ste preplanuli.