Svi to radimo: Tri razloga zašto kupujemo odjeću koju ne nosimo

Foto: Instagram

IMATE li u ormaru odjevne komade koje ne nosite?

Ako je vaš odgovor potvrdan, niste same. Dapače, vjerujemo da ne postoji žena koja nije barem jednom kupila nešto što baš nikada nije obukla. Pitate se zašto se to svima događa? Odgovor na to pronašao je američki psiholog Kit Yarrow nakon dugogodišnjeg proučavanja ovog fenomena. On smatra da postoje tri razloga zašto kupujemo odjeću koju ne nosimo, a evo i koji su.

1. Ignoriramo veliku manu artikla

Svima vam se barem jednom dogodio ovaj scenarij: jako vam se svidio neki odjevni komad, ali ste odmah uočili i da ima manu, no bio je na sniženju pa ste ga svejedno kupili. Najčešće je tu riječ o neudobnim cipelama, no može se raditi i o bluzi koja se ne slaže ni s čim što imate u ormaru.

2. Fantaziramo

Drugi najčešći razlog za kupovinu odjeće koju ne nosimo jest to što imamo pogrešnu percepciju o sebi. Fantaziranjem za vrijeme šopinga žene često same sebe zavaravaju i racionaliziraju kupovinu artikla koji nije nimalo u skladu s njihovim stilom, ne odgovara im veličinom ili im je jednostavno nepotreban. Klasičan primjer za ovo su preuske traperice koje žene često kupuju kao motivaciju za mršavljenje. 

3. Previše nam se sviđa artikl

Nekome će ovo možda zvučati čudno, no postoje ljudi koji ne žele nositi neki odjevni komad jer im se praviše sviđa i strah ih je da će ga uništiti. Ovaj fenomen naziva se averzija od gubitka, a psiholog ga povezuje s ljudima koji su se tijekom odrastanja osjećali zakinuti ili su doživjeli velik gubitak u djetinjstvu.