Vještine koje su ti potrebne za napredak u karijeri

Foto: Holt

NAUČI savladati strah od javnih govora.

1. Kritike
 
Kad tad ćeš ih morati naučiti prihvatiti. Neke neće biti dobronamjerne, no većina ipak hoće te će ti pomoći da se poboljšaš na radnom mjestu. Poslušaj ih sve, iako vjerujemo da ih često nije lako čuti.
 
2. Vrijeme
 
Ono što ćeš morati savladati je i upravljanje vremenom, kojeg je sve manje. Obavljaj zadatke na vrijeme te ih biraj prema razini energije. Teže obavljaj kada imaš energije, lakše kada je ona na minimumu.
 
3. Timski rad
 
Možda misliš da baš sve možeš napraviti sama i bolje od svih, no tvoj šef ne misli tako. On želi ljude, koji mogu timski raditi i donositi zajedno još bolje rezultate, nego što bi to mogla samo jedna osoba.
 
4. Pristojno odbijanje
 
Pokušavaš uvijek biti na usluzi i pomoći kolegama u nevolji, no ponekad nemaš vremena za takve stvari ili nešto ipak ne želiš napraviti. U takvim situacijama sasvim je u redu reći ne, ali na pristojan način, uz jednako takvo objašnjenje.
 
5. Javni govor
 
Mnogi imaju strah od toga, no sjeti se da će tijekom života biti još puno takvih situacija. Što se prije riješiš straha, bit će ti lakše.  Obavezno ih uvježbavaj doma pred ogledalom ili ukućanima, tako će ti biti puno lakše.
 
6. Pregovaranje
 
Moraš naučiti pregovarati, kako bi dobila neke stvari u životu. No, kada to budeš radila, potrudi se da pokažeš čvrstoću i odlučnost, ali na prijateljski način. Nikakva bahatost nije dozvoljena. Također, budi sigurna da u bilo kojem trenutku možeš predočiti svoja postignuća.

7. Pristupačnost
 
Kako bi napredovala, moraš imati kontakte. A kontakte ćeš ostvariti razgovorom s različitim ljudima, čak i onda kada nisi raspoložena za takve aktivnosti. Nikad ne znaš kada ćeš trebati nekoga, s kime možda niti nisi htjela razgovarati.