Zvuči suludo, ali moguće je da cijeli život pogrešno perete kosu

Foto: Instagram, Giphy

PRANJE kose i ne zvuči baš kao neka viša matematika.

Smočiš kosu vodom, staviš šampon, ispereš, staviš regenerator, ispereš i - voilà! Naizgled, banalna radnja koju svi rade gotovo mahinalno i ne doživljavaju je kao nešto oko čega bi se trebalo previše mozgati.
 
Ipak, poznati frizer slavnih Christopher Robyn tvrdi kako većina žena radi nekoliko tipičnih pogrešaka pri pranju, zbog čega im kosa nikad ne izgleda onako lijepo kako bi htjele.

Baš zato on nudi i upute za pravilno pranje, nakon čega će vam kosa izgledati savršeno:

1. Kosu uvijek dobro počešljajte prije pranja i to tako da krenete od vrhova i postepeno ju češljajte prema korijenu. To će spriječiti petljanje vlasi, a i lakše ćete oprati kosu. Nakon pranja, dok je kosa još mokra, izbjegavajte češljanje jer ćete ju tako samo oštetiti. 
 
2. Prije pranja na kosu nanesite hranjivo ulje, poput bademova, arganova, maslinova ili kokosova. Najbolje bi bilo kada biste ga mogli ostaviti da na kosi stoji cijelu noć, ali djelovat će i nakon 15 minuta. Nakon toga kosu dobro isperite šamponom, ako je potrebno i dvaput, a u ovom slučaju ne trebate nanositi regenerator jer će ulje već dovoljno omekšati vlasi.
 
3. Kada kupujete šampon, birajte onaj koji odgovara vašem tipu kose. Tu veliku ulogu igraju sulfati koji se nalaze u nekim šamponima, a pogodno djeluju na masnu kosu. S druge strane, žene koje se farbaju, trebale bi izbjegavati takve šampone. A ako imate kovrčavu kosu, najbolje će vam odgovarati "2u1" šamponi koji  će omekšati kosu i prije nanošenja regeneratora. 
 
4. Kada je riječ o šamponu za kosu, držite se pravila manje je više. Pretjerivanje sa šamponom neće imati nikakav bolji učinak, a samo ćete brže isprazniti bočicu. Dovoljna je količina koja stane u jednu žličicu koju ćete prvo umasirati u korijen, a zatim pjenu rasporediti i na ostatak kose. Isto vrijedi i za regenerator koji je dovoljno nanijeti samo na vrhove kose.
 
5. Važno je i dobro isprati kosu nakon šamponiranja i nanošenja regeneratora. Ako to ne napravite kako treba, kosa će se, zbog nataloženog viška proizvoda, isprljati već nakon dan, dva i neće biti toliko lepršava, koliko bi bila da ste ju pravilno isprali.
 
6. Kosu nemojte nikada trljati ručnikom kako biste ju brže posušili. Tako ćete samo oštetiti vlasi i stvoriti gropove. Umjesto trljanja, omotajte ručnik oko glave i pričekajte par minuta da se upije višak tekućine.