Pokušavaju se oporaviti od gubitaka: Adidas će prodavati preostale Yeezy tenisice

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

NAKON što je krajem prošle godine nagovijestio mogućnost prekida podaje preostalih Yeezy zaliha, adidas je potvrdio planove za prodaju svojih postojećih Yeezy tenisica. Tvrtka je prekinula suradnju s reperom i modnim dizajnerom 2022. godine nakon njegovih antisemitskih komentara na društvenim mrežama. Brend je ponovno počeo prodavati Yeezy u svibnju 2023., ali je potom pauzirao prodaju Yeezyja u sljedećim mjesecima.

Unatoč tome, potražnja za Yeezy tenisicama nije splasnula jer su i dalje iznimno popularne na tržištu preprodaje.

Ova odluka slijedi nakon financijskih gubitaka tvrtke zbog fluktuacija tečaja, koje su iznosile milijardu eura. Prošle godine prekid poslovanja s Yeezyjem i snižavanje cijena veletrgovcima kako bi se smanjile zalihe robe značajno su utjecali na financije njemačkog diva sportske odjeće, izvijestio je adidas.

Unatoč tim izazovima, adidas je objavio operativnu dobit od 268 milijuna eura u 2023. godini te izrazio očekivanje da će tu brojku gotovo udvostručiti tijekom ove godine.

Pokušavaju se oporaviti od gubitaka

Izvršni direktor tvrtke Bjørn Gulden istaknuo je da je poboljšanje rezultat boljeg operativnog poslovanja od oko 100 milijuna eura i odluke da se ne otpiše 268 milijuna eura zaliha Yeezyja. Također je napomenuo da su neprodane tenisice Yeezyja prošle godine iznosile oko 1.2 milijarde eura.

Iako je tvrtka prodala neke dionice Yeezyja, neto prodaja iz partnerstva bila je niža za oko 450 milijuna eura u usporedbi s 2022. godinom.

Adidas je najavio planove za prodaju preostalih dionica Yeezyja po "najmanjim" troškovima proizvodnje, pokušavajući se oporaviti od gubitaka iz prekinutog partnerstva. Unatoč tome, tvrtka razmatra i mogući otpis preostalih Yeezy proizvoda, što bi moglo rezultirati troškom od oko 300 milijuna eura.

Pročitajte više