Amazon kaže da će prestati koristiti kuverte s plastičnom podstavom. Evo i zašto

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

AMAZON je rekao da će s vremenom prestati slati pakete u kuvertama s plastičnom podstavom (odnosno s plastičnim zračnim jastučićima) u nastojanju da smanji ambalažni otpad, prema izvješću o održivosti koje je tvrtka objavila u utorak. "Postupno izbacujemo podstavljene kuverte koje sadrže plastiku u korist alternativa koje se mogu reciklirati", stoji u izvješću. No Amazon nije naveo rok do kada tvrtka planira izvršiti tu promjenu.

Manje od 10% svjetskog plastičnog otpada je do sada sveukupno reciklirano. Stvari je teže preraditi nego papir; plastične boce se pak često "prerađuju" u materijale niže kvalitete poput vlakana za tepihe. A plastične vrećice još je teže reciklirati, piše The Verge.

Amazon je upotrijebio 11.6% manje plastike za jednokratnu upotrebu u 2022.

Nakon što paketi stignu do kućnog praga kupaca, puno plastike završi na odlagalištima ili u moru jer se dosta toga ne reciklira. Stoga bi Amazonovo odbacivanje plastično podstavljene ambalaže u kojoj šalje pojedine pošiljke moglo imati značajan utjecaj na količinu plastičnog onečišćenja koje se nakuplja u okolišu.

"Ako Amazon uspije, to su dobre vijesti za oceane", rekao je Matt Littlejohn, viši potpredsjednik organizacije za očuvanje Oceana, u priopćenju za javnost. "Tvrtka bi se također trebala posvetiti roku za postupno ukidanje i izričito se obvezati da će smanjiti svu svoju plastičnu ambalažu uz plastično podstavljene kuverte, ali ovo je stvarni napredak i značit će da će mnogo manje plastike za jednokratnu upotrebu naći put do svjetskih mora."

Amazon je upotrijebio 11.6% manje plastike za jednokratnu upotrebu u svojoj globalnoj otpremi 2022. u usporedbi s godinom prije, navodi tvrtka u svom izvješću o održivosti. Da bi to učinio, Amazon se okrenuo papirnatim materijalima i pokušao učiniti pakete lakšima. No ta brojka uključuje samo centre za isporuku u vlasništvu Amazona, a ne mrežu objekata za pripremu i pakiranje trećih strana.

Pročitajte više