Amazon u SAD-u uveo oznaku za proizvode koji se često vraćaju

Foto/Screenshot: Shutterstock/amazon.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

AMAZON je počeo upozoravati potrošače kada se proizvodi koji se prodaju na platformi redovito šalju natrag. Kako je izvijestio The Information, Amazon postavlja oznaku upozorenja na proizvode koji se "često vraćaju" kako bi potaknuo potrošače da provjere pojedinosti o artiklu i recenzije prije kupnje.

Na taj način žele pomoći kupcima da izbjegnu obmanjujuće proizvode ili proizvode niske kvalitete i smanjiti nepotrebne povrate. Trenutačno Amazonova politika povrata omogućuje kupcima da vrate nove i nekorištene artikle do 30 dana nakon kupnje, obično besplatno, osim ako se artikl iz određenog razloga ne može vratiti.

Amazon screenshot

Vraćanje proizvoda može biti gnjavaža za kupce, a Amazonova platforma vrvi raznim jeftinim, nerijetko nekvalitetnim proizvodima i ponekad obmanjujućim opisima. Vidljivo upozorenje da se takvi artikli vraćaju ne samo da odvraća potrošače od njihove kupnje već bi moglo potaknuti trgovce da budu iskreni ili barem poboljšaju probleme koji uopće dovode do većeg povrata proizvoda.

Amazon želi pomoći kupcima da donesu informiranje odluke o kupnji

Upozorenje o čestom povratu artikla već se pojavilo na oglasima trećih strana na Amazonu, primjerice, na gramofonu Pro-Ject Automat A1 i dvije haljine. Da biste mogli vidjeti tu obavijest, morate imati profil na Amazonu.

"Trenutno prikazujemo informacije o stopi povrata na nekim stranicama s detaljima proizvoda kako bismo pomogli našim kupcima da donesu informiranije odluke o kupnji", rekla je glasnogovornica Amazona Betsy Harden za The Information. Nova oznaka upozorenja slijedi drugu oznaku koju je Amazon objavio ranije ovog mjeseca i koja javno prikazuje koliko je otprilike jedinica proizvoda prodano.

Amazon nije otkrio kada će oznaka "predmet koji se često vraća" biti u širokoj upotrebi ni u kojim regijama će biti dostupna izvan SAD-a. 

Pročitajte više