Android 15 donosi velike promjene vezano uz privatnost?

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

VEĆINA korisnika mobitela na svojim uređajima ima aplikacije čiju privatnost žele maksimalno sačuvati. Aplikacije usmjerene na privatnost već dugo vremena spadaju među najpopularnije na Google Play trgovini, što jasno ukazuje da ljudi neke stvari žele zadržati privatnima i odvojenima od drugih funkcija svojeg mobitela. Google to želi postići unutar samog Androida, bez aplikacija trećih strana, a to želi uvesti s Androidom 15.

>> Ovo su najznačajnije promjene koje čekaju korisnike Androida

Dva odvojena profila?

Na Androidu 14 QPR2 Beta 1 jedan od korisnika je primijetio gumb za stvaranje privatnog prostora koji na Androidu otvara novi korisnički profil s "privatnom" potkategorijom. Ova bi značajka mogla omogućiti sakrivanje aplikacija na telefonu od drugih ljudi.

Naime, iz postavki je vidljivo da će korisnici dobiti opciju otključavanja Private Spacea putem zaključanog zaslona, piše Android Authority. Vrijedi napomenuti da je značajka još uvijek u razvoju te se očekuju buduća poboljšanja.

Slične su opcije već dostupne na Huawei i Oppo uređajima. Za razliku od tradicionalnih aplikacija za zaključavanje aplikacija značajke Privatnog prostora bile bi slične korištenju drugog korisničkog profila na telefonu, ali jednog koji nije odmah vidljiv. Dakle, osim sakrivanja aplikacija, također biste mogli sakriti podatke.

Na primjer, u ColorOS-u, operativnom sustavu Oppo uređaja, možete se automatski prijaviti u Private Space korištenjem različitog otiska prsta. Kad uđete, vaše primarne aplikacije više nisu vidljive, a pristupne su samo aplikacije i podaci na sekundarnom privatnom profilu. U prijevodu, dva su profila posve odvojena. Očekuje se da će Google koristiti ovaj pristup.

Pročitajte više