Android Authority: Znate li koliko je užasna bila rana era pametnih telefona?

Ilustracija: Epa (uređaj na fotki nije uređaj o kojem je riječ u tekstu)

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

IAKO to nije uvijek bio slučaj, danas čak i pristupačni mobiteli srednje klase nude visokokvalitetne zaslone osjetljive na dodir, brzo punjenje, velike baterije, brzu povezivost i sposobne procesore koji mogu odraditi gotovo sve zadatke. 

Android Authority u jednom od svojih posljednjih tekstova prisjeća se razdoblja pametnih telefona s početka do sredine 2000-ih i ističe da pregledom njihovih nedostataka više cijeni današnje pametne telefone, opisujući ih kao sjajne.

U tekstu su naveli sve značajke koje su tadašnjim telefonima nedostajale, a za koje smatraju da ih mnogi danas uzimaju zdravo za gotovo. Prenosimo njihov popis u potpunosti. 

Postavljanje novog telefona bio je mukotrpan proces

Rani mobiteli s Javom ili pametni telefoni sa Symbianom nisu imali usluge cloud pohrane. To je značilo da nije bilo mogućnosti sinkronizacije fotografija i videa, kontakata ili tekstualnih poruka iz oblaka. Postojala su rješenja, poput spajanja telefona na računalo i instaliranja alata za prijenos, ali to nije najbolje funkcioniralo pri promjeni brenda uređaja.

"Također ste morali kopirati svoje kontakte na SIM karticu i s nje. Srećom, neki od ovih telefona podržavali su memorijske kartice, što je prijenos fotografija i videozapisa činilo lakšim. Ali općenito govoreći, prijenosi podataka bili su sve samo ne besprijekorni", navode kao prvi nedostatak.

Kupovanje melodije zvona

Danas se moderni pametni telefoni mogu personalizirati u potpunosti, pa tako korisnici mogu prilagoditi sve, od pozadina i melodija zvona do boja tema i efekata animacija. Za usporedbu, stariji pametni telefoni s osnovnim funkcijama i rani pametni telefoni sa Symbianom nudili su ograničene mogućnosti prilagodbe.

@buffsteve24 #2000sflashback #2000snostalgia #2000sthrowback #thatringtoneguy #ringtone #ringtones #50cent #22questions #smashhits ♬ original sound - That Ringtone Guy

Na većini tih uređaja mogli ste postaviti pozadinu, a na nekima zamijeniti poklopce. Doduše, neki telefoni su također nudili ugrađena svjetla koja su treperila u ritmu melodije zvona ili za druge namjene. No, prilagodba melodija zvona znala je biti gnjavaža na tim pametnim telefonima.

To je zapravo bilo doba plaćenih melodija zvona, kada su mnogi odlučili kupiti 30-sekundne MIDI melodije popularnih pjesama. To je bilo jednostavnije rješenje u usporedbi s pretraživanjem sumnjivih web stranica.

Povezivost: Kada je EDGE bio kralj

Android Authority navodi da starim mobitelima s osnovnim funkcijama i pametnim telefonima sa Symbianom najviše zamjeraju užasno iskustvo pretraživanja weba. To je bilo vrijeme kada su mobilni telefoni imali pristup samo WAP stranicama, a ne punom webu. WAP stranice bile su web stranice posebno izgrađene za mobilni internet.

Responzivne web stranice, koje se dinamički prilagođavaju stolnom računalu ili mobilnom uređaju, zapravo nisu postojale do ranih, odnosno srednjih 2000-ih. Sporost prijenosa mobilnih podataka dodatno je pogoršavala ovo iskustvo jer ste bili ograničeni na 2G, EDGE ili osnovni 3G (ako ste imali sreće).

Tu je Opera Mini preglednik bio spasitelj, dramatično ubrzavajući učitavanja stranica i štedeći mobilne podatke u procesu. Opera aplikacija je također odlično obavljala posao formatiranja desktop stranica za mobilno pregledavanje.

Također, Wi-Fi nije bio zagarantiran na mobitelima s osnovnim funkcijama i ranim pametnim telefonima tijekom ovog razdoblja. No čak i nekoliko telefona koji su imali Wi-Fi sredinom 2000-ih imalo je ograničenja. Na primjer, Nokia telefoni s Wi-Fi-jem u to vrijeme prisiljavali su vas da ručno prebacujete između mobilne veze i Wi-Fi-ja.

Loša povezivost nije bila ograničena samo na mobilne i Wi-Fi veze. Mobiteli i pametni telefoni ove ere također su imali loše lokalne mogućnosti povezivanja.

Današnji telefoni imaju Quick Share, AirDrop, specifična rješenja za dijeljenje, e-mail, aplikacije za trenutnu poruku, dijeljenje putem oblaka i više. Ali telefoni ranih do srednjih 2000-ih morali su se osloniti na Bluetooth. No, Bluetooth tada nije bio široko rasprostranjen, pa je sljedeća najbolja opcija bila infracrvena povezivost.

Infracrveno povezivanje zahtijevalo je da postavite svoj telefon pored drugog telefona, s dva IR odašiljača direktno jedan nasuprot drugom i uređajima koji su morali ostati potpuno nepomični dok se prebacivanje datoteke ne dovrši.

@buffsteve24 #nokia #6230i #nokia6230i #oldphone #throwback #2000sthrowback #nostalgia #nostalgic #fyp #foryoupage #infrared #sendingfile #filerecieved ♬ original sound - That Ringtone Guy

Komunikacija: Vrijeme prije WhatsAppa

Danas imamo ogroman izbor sredstava za komunikaciju. Želite audio ili videopoziv? Tu su WhatsApp, Telegram, Zoom, Skype, Messenger, Google Meet i X. Oh da, možete obaviti i tradicionalni telefonski poziv. I mnoge od ovih platformi, uz druge, podržavaju i slanje poruka.

Telefonski pozivi u ranim danima pametnih telefona funkcionirali su sasvim u redu, iako su problemi s pokrivenošću i nedostatak HD Voicea značili prosječnu kvalitetu poziva ili čak potpuno prekinute pozive. Tada mnogi telefoni nisu imali Wi-Fi, a kamoli pozive preko Wi-Fi-ja pa, ako niste imali mobilnu mrežu, niste mogli telefonirati.

Slanje tekstualnih poruka bilo je jedan od najpopularnijih načina komunikacije zbog niske cijene. Govoreći o tome, na mobitelima s osnovnim funkcijama i ranim pametnim telefonima postojale su neke aplikacije za trenutno slanje poruka zasnovane na podacima.

Milenijalci u Južnoj Africi koristili su aplikaciju Mxit u 2000-ima, koja je bila dostupna na Symbian telefonima, ranim BlackBerry telefonima i čak osnovnim Java telefonima. Mxit nije stekao popularnost drugdje. Umjesto toga, IM aplikacije poput Windows Live Messengera i IM-a Plus dobile su na popularnosti na drugim tržištima.

Čak ni postavljanje e-maila na telefonu nije bilo jednostavno. Često ste se morali baviti iMAP ili Pop3 konfiguracijama umjesto da jednostavno upišete korisničko ime i lozinku. Ovo je također bilo doba kada su operateri snažno promovirali videopozive. Čini se smiješno sada, ali vladalo je mišljenje da je 3G savršen za videopozive u ranim do srednjim 2000-ima.

Proizvođači telefona također su podržavali ovu značajku s prednjim kamerama. Npr. Nokia N70 iz 2007. godine imala je VGA kvalitetu kamere. Prednje kamere tada nisu bile primarno namijenjene selfiejima.

Što je to trgovina aplikacija?

Recite što god želite o iPhoneima, ali popularizirali su ideju centralizirane i dobro održavane trgovine aplikacija. Prije Androida i iOS-a, situacija nije baš bila jednostavna kada je trebalo preuzeti aplikaciju. 

Vlasnici mobitela s osnovnim funkcijama i ranih pametnih telefona sa Symbianom često su morali koristiti trgovine aplikacija trećih strana, regionalno orijentirane trgovine aplikacija ili sumnjive web stranice za preuzimanje aplikacija.

S nekoliko izuzetaka, rana era pametnih telefona bila je sranje

Koliko god bili loši formativni dani pametnog telefona, ne može se poreći da je bilo nekih pozitivnih stvari u toj eri. Industrija je u to vrijeme velikodušno prihvatila memorijske kartice. Proizvođači se također nisu bojali odstupiti od konvencionalnog dizajna, što i dokazuju telefoni poput Nokije 3650, Sony Ericssona P900, Nokije 7280 i horde kliznih i preklopnih telefona. 

@90skidswillremember Nokia N97 with Bonus Backstage😅 #nokia #n97 #oldtech #nostalgia #retro #engineering #design ♬ Hurts Me - Tory Lanez & Trippie Redd

Ipak, Android Authority ističe da je važno skinuti ružičaste naočale kada se prisjećamo ranih pametnih telefona. "Jer tko god vam kaže da su stvari bile bolje tada, trebao bi koristiti jedan od tih telefona danas na jedan dan."

Pročitajte više