Apple će omogućiti popravak iPhonea korištenjem rabljenih originalnih dijelova

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

APPLE je nedavno objavio proširenje mogućnosti samostalnog popravka iPhonea. Sada će biti moguće koristiti rabljene originalne dijelove za popravak, što do sada nije bilo moguće. Novi proces "kalibracije dijelova" omogućit će korištenje rabljenih dijelova koji će, nakon instalacije u drugi iPhone, raditi bez ikakvih ograničenja, pod uvjetom da su originalni.

Od jeseni, vlasnici iPhonea ili neovisni pružatelji usluga popravka moći će zamijeniti dijelove svojih uređaja s onima koji su prethodno korišteni u drugim iPhoneima. Ova nova mogućnost započet će s "odabranim modelima iPhonea". Rabljeni originalni dijelovi tvrtke Apple "uživat će u istoj punoj funkcionalnosti i sigurnosti kao i novi originalni Appleovi dijelovi, zahvaljujući tvorničkoj kalibraciji", tvrdi tvrtka.

Kada Apple spominje praksu "uparivanja dijelova", oni se referiraju na postupak kojim se osigurava da novi zamijenjeni dio u iPhoneu bude potvrđen kao originalan i da se prikupljaju informacije o tom dijelu radi sigurnosnih mjera. To znači da kad zamijenite dio u svom iPhoneu, taj novi dio mora proći kroz proces provjere kako bi se osiguralo da je originalan i da je kompatibilan s vašim uređajem. Prije, ako biste pokušali koristiti dio koji je već korišten u drugom uređaju, to bi moglo izazvati probleme jer bi taj dio bio "uparen" s originalnim iPhoneom u kojem je bio korišten, što bi moglo narušiti sigurnost i funkcionalnost vašeg uređaja.

Apple je radio na tome da omogući ponovnu upotrebu dijelova poput biometrijskih senzora više puta

Tijekom protekle dvije godine, timovi u Appleu radili su na tome da omoguće korištenje dijelova poput biometrijskih senzora (koji se koriste za Face ID ili Touch ID) više puta. To znači da će isti senzori biti ponovno korišteni umjesto da se stalno zamjenjuju novima. Od jeseni, kada se instalira novi dio, uređaj će automatski kalibrirati taj dio. Nadalje, budući iPhonei će podržavati korištenje ovakvih rabljenih dijelova, a kada se naručuju dijelovi koji ne uključuju zamjenu logičke ploče, kupci i serviseri više neće morati pružiti serijski broj uređaja.

Apple također širi Activation Lock na dijelove iPhonea kako bi spriječio neovlašteno rastavljanje ukradenih uređaja radi dijelova. To znači da ako se otkrije da je zamijenjeni dio nabavljen s drugog uređaja koji je bio zaključan Activation Lockom ili je bio u "izgubljenom načinu rada", kalibracija za taj dio bit će ograničena nakon što se instalira u novi telefon.

Pročitajte više