Još nije gotovo. Apple nije uskladio iPad s pravilima EU

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

AKO ste mislili da je dozvoljavanjem preuzimanja aplikacija trećih strana na iPhone Apple isto učinio za iPad, bili ste u krivu. Iako je prošli mjesec Apple izdao iOS 17.4 s podrškom za alternativne trgovine aplikacijama, neovisne web preglednike trećih strana i druge značajke kako bi se uskladio s EU-ovim Digital Market Actom (DMA), ove promjene nisu stigle na iPadOS 17.4.

Dobili su rok od šest mjeseci

EU je stavila i najnovije iPade pod nadležnost DMA, a Apple ima šest mjeseci za usklađivanje. Kad tvrtka napravi tražene promjene, korisnici iPada u Europskoj uniji trebali bi moći koristiti trgovine aplikacijama trećih strana i deinstalirati više Appleovih ugrađenih aplikacija.

S obzirom na to da iOS i iPadOS dijele istu bazu, donošenje značajki dostupnih samo na iPhoneu na iPad vjerojatno neće oduzeti Appleu puno vremena ili truda. Međutim, nedavne promjene na iOS-u još uvijek su pod revizijom i možda se neće nužno uskladiti s DMA.

Brojne tvrtke i developeri izrazili su svoje frustracije nad ažuriranim EU uvjetima koje je postavio Apple, koje ih usmjeravaju ka tomu da preferiraju App trgovinu u odnosu na vlastite trgovine, piše Android Authority. Ti uvjeti uključuju visoku naknadu za osnovnu tehnologiju koju Apple naplaćuje godišnje za svaki broj instalacija aplikacije.

Pročitajte više