Apple kažnjen s gotovo 2 milijarde eura zbog nepoštenih praksi

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

APPLE je u ponedjeljak kažnjen s 1.84 milijarde eura zbog rada protiv konkurentnih tvrtki za streaming glazbe putem ograničenja na svojem App Storeu. Ovo je prva kazna za tvrtku zbog kršenja pravila Europske unije, a zbog toga s iOS-om 17.4 dolaze neke promjene namijenjene isključivo tržištu EU.

Apple nezadovoljan odlukom

Europska komisija optužila je Apple prošle godine za sprječavanje švedske usluge za streaming Spotify (SPOT.N) i drugih konkurentskih tvrtki da informiraju korisnike o mogućnostima plaćanja usluge izvan App Storea, nakon pritužbe Spotifya iz 2019. godine, piše Reuters.

Nakon što je 2021. EU naložila Appleu da prestane s takvim postupanjem, iz Applea su se žalili. Na odluku suda u Luksemburgu još uvijek čekaju, a u međuvremenu je tvrtka dužna platiti kaznu i pridržavati se naloga EU.

Iz Applea su kritizirali odluku, te su izjavili kako je odluka donesena "unatoč neuspjehu Komisije da utvrdi ikakve vjerodostojne dokaze o šteti potrošača", te da ignoriraju stvarnost konkurentnog i rastućeg tržišta. "Spotify ima najveću aplikaciju za streaming glazbe na svijetu i sastao se s Europskom komisijom više od 65 puta tijekom ove istrage", dodali su iz tvrtke.

Spotify je zadovoljan odlukom EU-a, ali su iz tvrtke napomenuli kako ona ne rješava Appleovo ponašanje prema razvojnim programerima iz drugih područja.

Pročitajte više