Apple nakon zabrane nastavlja prodaju pametnih satova u Americi

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

ZABRANA prodaje Apple Watch Series 9 i Ultra 2 u Americi privremeno je ukinuta nakon uspješne žalbe koja sada omogućuje tehnološkom divu da nakratko nastavi s prodajom zahvaćenih modela satova. Čak i uz ovu pobjedu, pred Appleom je duga bitka. Prema Business Of Fashionu, analitičari predviđaju da bi pravomoćna sudska presuda obje tvrtke mogla koštati milijune dolara.

Ranije ovog tjedna Apple je podijelio službenu izjavu kako bi izrazio olakšanje i rekao da je "oduševljen vraćanjem pune linije Apple Watcha kupcima na vrijeme." Apple Watch Series 9 i Ultra 2 nastavili su s prodajom na službenoj američkoj web stranici tvrtke 28. prosinca.

"Nitko im se ne suprostavlja"

Iako je Apple Watch ponovo na američkom tržištu, Appleov patentni spor s tvrtkom za medicinske uređaje Masimo daleko je od kraja. U novom intervjuu za The Wall Street Journal, izvršni direktor Masima Joe Kiani detaljno govori o tome zašto je odlučan boriti se protiv Applea do kraja: "Nitko im se ne suprotstavlja. Ako to uspijem, to bi moglo promijeniti Apple na bolje."

U intervjuu Kiani kaže da je Masimo do sada potrošio oko 100 milijuna dolara boreći se s Appleom, u bitci koja je započela u siječnju 2020. Kako ističe WSJ, Masimova ukupna dobit za 2022. iznosila je oko 144 milijuna dolara.

Pravna bitka trajat će godinama

Iako će ova pravna bitka s Appleom zasigurno trajati godinama, Masimo je uspješno dobio slične slučajeve u prošlosti. Godine 2006. Kiani je pobijedio u sedmogodišnjoj parnici oko patenata s Nellcorom, tvrtkom koja je tada bila dominantni dobavljač konkurentskog uređaja za pulsni oksimetar. Godine 2016. pobijedio je Royal Philips u još jednom slučaju kršenja patenata.

Kao dio nagodbe s Nellcorom 2006., Masimo je dobio gotovo 800 milijuna dolara odštete i tantijema. U nagodbi s Royal Philipsom 2016. godine, tvrtka je platila Masimu 300 milijuna dolara i pristala na ugovor o licenciranju koji je generirao "više od milijardu dolara za Masima".

Kiani kaže da Apple tek treba sudjelovati u "ozbiljnim razgovorima o nagodbi" s Masimom. U prethodnim intervjuima, Kiani je rekao da je Masimo otvoren za nagodbu s Appleom, ali "za tango je potrebno dvoje." "Osjećam da to moram učiniti", zaključuje Kiani. "Ako mogu promijeniti najmoćniju tvrtku na svijetu da prestane loše postupati, to će imati veći utjecaj na svijet nego bilo što drugo što radim."

U prosincu 2023. Apple je povukao neke svoje satove iz prodaje

Podsjećamo, u prosincu 2023. godine Apple je najavio da će prestati prodavati određene verzije svog najprodavanijeg pametnog sata u SAD-u. 

Odluka da se iznimno popularan proizvod ukloni s polica trgovina proizlazi iz nedavne presude Komisije za međunarodnu trgovinu (ITC), koja je utvrdila da Apple krši patent medicinske tvrtke Masimo za pulsni oksimetar. Ta tehnologija koristi svjetlost za očitavanje razine kisika u krvi. 

Pročitajte više