BBC: Spektakularni neuspjeh samoposlužnih blagajni

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

U DANAŠNJE vrijeme samoposlužne blagajne uobičajen su prizor u mnogim maloprodajnim trgovinama. Neki ih vole, neki ih vole mrziti, ali jedno je sigurno - sve više trgovina ih je implementiralo posljednjih godina.

No čini se da su neki trgovci ipak požalili zbog toga, barem tako tvrdi BBC u svom posljednjem tekstu o njima u SAD-u i Velikoj Britaniji. Navodi se da je za kupce samoposlužna blagajna trebala pružiti praktičnost i brzinu dok su se trgovci nadali da će donijeti uštedu troškova.

Ne ispunjava očekivanja

Iako tehnologija samonaplate ima svoje teoretske prodajne prednosti i za potrošače i za tvrtke, ona uglavnom ne ispunjava očekivanja, piše BBC. Mušterije i dalje stoje u redu. U trgovinama su i dalje potrebni zaposlenici koji će pomoći kupcima u uklanjanju pogrešaka na kiosku ili provjeriti njihovu identifikaciju za artikle s dobnim ograničenjem.

Trgovine i dalje trebaju imati radnike koji će pomagati i servisirati strojeve. Tehnologija je, u nekim slučajevima, prouzročila više problema nego što vrijedi. "Nije isporučila ništa što je obećavala", kaže Christopher Andrews, izvanredni profesor i voditelj sociologije na Sveučilištu Drew u SAD-u i autor knjige The Overworked Consumer: Self-Checkouts, Supermarkets, and the Do-It-Yourself Economy.

Neočekivani problemi u području pakiranja

Mnoge maloprodajne tvrtke uložile su milijune - ako ne i milijarde - dolara u tehnologiju samonaplate, za koju Andrews kaže da je prvi put razvijena tijekom 1980-ih, a počela se pojavljivati ​​u trgovinama 1990-ih.

Unatoč troškovima njihove ugradnje, mnogi trgovci na malo mijenjaju smjer u pogledu tehnologije. Cilj je, na primjer, ograničavanje broja artikala koje korisnici na takvoj blagajni mogu kupiti odjednom.

Foto: Shutterstock / Na fotografiji nije trgovina o kojoj je riječ u tekstu

Walmart je uklonio neke kioske za samoplaćanje u određenim trgovinama kako bi spriječio krađu. U Ujedinjenom Kraljevstvu lanac supermarketa Booths također je smanjio broj samoposlužnih blagajni u svojim trgovinama, jer kupci kažu da su spore i nepouzdane.

Dollar General, jedan od najbrže rastućih trgovaca na malo u SAD-u, također preispituje svoju strategiju. U 2022. diskontni lanac uvelike se oslanjao na tehnologiju samonaplate - nije bilo neuobičajeno vidjeti samo jednog ili dva zaposlenika kako rade u cijeloj trgovini Dollar General u nekim područjima.

No unatoč ulaganju, sada planiraju povećati broj zaposlenih u trgovinama, "a posebno na blagajnama", rekao je izvršni direktor tvrtke Todd Vasos. "Ove smo se godine previše oslanjali na samonaplatu u našim trgovinama", rekao je tijekom razgovora o prihodima tvrtke za treće tromjesečje 2023. u prosincu prošle godine. "Samonaplatu bismo trebali koristiti kao sekundarno sredstvo naplate, a ne primarno." 

Neki trgovci na malo navode krađu kao motivator za odbacivanje blagajni bez osoblja. Kupci su spremniji ukrasti robu kada koriste samoposlužnu blagajnu nego kada su licem u lice s blagajnikom. Neki podaci također pokazuju da trgovci na malo koji koriste tehnologiju samonaplate imaju stope gubitaka dvostruko veće od prosjeka industrije.

Stručnjaci također kažu da je još jedan neuspjeh tehnologije samonaplate taj što u mnogim slučajevima jednostavno ne dovodi do uštede troškova kojoj su se tvrtke nadale.

Ljudi ili strojevi?

Potrošači žele da ova tehnologija radi i dočekali su je raširenih ruku. Međutim, godinama kasnije, još uvijek čekaju u redu za blagajne, ponekada čekaju i pomoć osoblja u trgovini ili čekaju provjeru dobi za kupnju pojedinih artikala. 

U anketi provedenoj 2021. na 1000 američkih kupaca, 60% potrošača reklo je da radije koriste samoposlužnu blagajnu nego blagajnu s osobljem kada imaju izbor, no 67% potrošača doživjelo je neuspjeh tehnologije pri pokušaju njezina korištenja.

"Nije da je tehnologija samonaplate dobra ili loša sama po sebi... ali ako isprobamo samonaplatu i shvatimo da nemamo koristi od nje, mogli bismo odustati od nje", kaže Amit Kumar, asistent profesora marketinga i psihologije na Sveučilištu Texas, koji proučava ponašanje potrošača i donošenje odluka.

Foto: Shutterstock / Na fotografiji nije trgovina o kojoj je riječ u tekstu

Čini se da se to događa u mnogim slučajevima, jer frustracije kupaca tehnologijom i dalje postoje. Ali Andrews kaže da će, iako trgovine mogu promijeniti svoje strategije - kao što se vidi s Dollar Generalom i drugima - mnogi veliki maloprodajni lanci vjerojatno zadržati kioske u trgovinama zbog nepovratnih troškova.

"Potrošili su milijarde stavljajući ih u trgovine i nadaju se da će još uvijek uspjeti pridobiti javnost da ih koristi", kaže on. Trgovci na malo vjerojatno će se i dalje oslanjati na tehnologiju, ali mnogi se neće isključivo oslanjati na nju. Umjesto toga, kupcima sve više daju mogućnost izbora između čovjeka i stroja.

Pročitajte više