Android mobiteli bi mogli biti puno skuplji 2025. Evo zašto

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

KAO da već nije dovoljno što inflacija utječe na hranu i nekretnine, izgleda da će i pametni telefon biti skuplji 2025. Prema objavi na Weibu, očekuje se značajan skok cijene Snapdragona 8 Gen 4, čipa koji će pokretati većinu Android telefona te godine.

Točan postotak rasta još nije poznat, ali čak i skok od 10% ili 20% mogao bi rezultirati višim maloprodajnim cijenama vašeg sljedećeg Android telefona. Međutim, još nije sigurno hoće li se ta povećanja cijena u proizvodnji odraziti na cijenu za potrošače.

Cijene vodećih telefona su već jako visoke, s premium modelima Androida i Applea koji koštaju od 920 do 1490 eura. Čini se da je teško zamisliti da bi kupci bili spremni potrošiti još više. Nažalost, cijene imaju tendenciju da ostanu visoke, čak i kad jednom porastu, obično ne padaju. Dakle, ako dođe do poskupljenja zbog Snapdragona 8 Gen 4, to bi moglo postati novo normalno.

Lansiranje Snapdragona 8 Gen 4 očekuje se u listopadu

Npr. Snapdragon 8 Gen 3 bio je 25% skuplji od prethodne generacije čipa, ali samo nekim telefonima, poput Samsung Galaxyja S24 Ultra, povećala se cijena. S druge strane, Galaxy S24, Galaxy S24+ i OnePlus 12 zadržali su cijene, unatoč skupljem čipu, piše Digital Trends.

Lansiranje Snapdragona 8 Gen 4 očekuje se u listopadu, ali točne cijene vjerojatno nećemo saznati još nekoliko mjeseci.

Pročitajte više