Dizajneri interijera savjetuju da ne radite ove greške pri uređenju kuhinje

Foto: Pexels

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

KADA se suočite s projektiranjem uskog prostora, svaki korak u uređenju postaje kritičan. Čak i najmanja greška može učiniti ograničeni prostor još skučenijim. Stoga je ključno donositi pametne dizajnerske odluke koje će maksimizirati prostor umjesto da ga sužavaju. Evo nekoliko najčešćih grešaka u uređenju malih kuhinja prema mišljenju dizajnera interijera.

Reći da svemu

Čak i za one od nas koji se inače naginjemo prema maksimalizmu u dizajnerskim preferencijama, važno je priznati situacije u kojima je manje zapravo više.

"Kada su u pitanju mali prostori ključno je biti suzdržan. Možda je primamljivo željeti uključiti sve detalje tijekom planiranja, ali jednostavnost je često najbolji pristup u manjim prostorima. Trudim se razmišljati dugoročno o tome što će i dalje biti funkcionalno i estetski ugodno za deset godina", rekla je dizajnerica interijera Noel Pittman za časopis Southern Living.

Odabir malog sudopera

Lauren Liess, dizajnerica iz Great Fallsa, ističe: "Često postoji tendencija odabira malenog sudopera u malim kuhinjama, ali to može biti velika pogreška. Mali sudoperi koji nisu dovoljno prostrani za lako pranje posuđa čine malu kuhinju još skučenijom jer otežavaju proces pranja posuđa. Odustajanje od malog radnog stola u korist funkcionalnog sudopera prave veličine definitivno se isplati."

Birati (pre)velike kućanske aparate

U istom kontekstu, važno je razmotriti veličinu uređaja. "U malim kuhinjama treba birati manje hladnjake, štednjake i nape", upozorava dizajnerica Jean Liu iz Dallasa.

Nagomilavanje rasvjete

Nemojte pretrpavati prostor s ukrasnim detaljima samo da biste stvorili dojam. Dizajnerica Bo Massey iz Bohlert Massey Interiors u Inlet Beachu kaže: "Kada su u pitanju mali prostori, bolje je držati se jednostavnosti, posebno kada je u pitanju rasvjeta. Umjesto da koristite više različitih svjetiljki koje se međusobno nadmeću, bolje je fokusirati se samo na funkcionalnu rasvjetu."

Štedite na ladicama

Pametno organiziran prostor za pohranu ključan je u svakom radnom prostoru poput kuhinje. Iako je preferiranje ormarića ili ladica stvar osobnog izbora, dizajner Andrew Howard iz Jacksonvillea ima jasno stajalište o tome što je najfunkcionalnije: "Za mene, ladice su uvijek najkorisnije u kuhinji, često vidite da se ladice koriste iznad ormarića s dvoja vrata", kaže Howard. "Mislim da bi u malim kuhinjama gotovo sve trebalo biti u obliku ladica."

Pročitajte više