Dizajneri interijera savjetuju kako urediti kuhinjski stol

Foto: hm.com/emmezeta.hr/zarahome.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

KUHINJSKI stol je mjesto za cijelu obitelj, a često i za goste, pogotovo kad krene blagdansko doba. Bliži se Uskrs, stoga će mnogi htjeti urediti svoj kuhinjski stol kako bi odražavao proljetni duh. No kuhinjski stol je također i mjesto na kojemu odlažemo poštu, na kojemu djeca pišu domaću zadaću i koji koristimo kao privremeni kuhinjski element kad ponestane mjesta.

"Kada uređujete svoj kuhinjski stol, važno je razmišljati o funkcionalnosti i svakodnevnoj uporabi", savjetuje Sue Jones, suosnivačica i kreativna direktorica u OKA-i. Ako želite dotjerati svoj kuhinjski stol, slijedite ovih pet savjeta.

Ukrasite ga cvijećem i lišćem

Svježe cvijeće je jednostavan način da unesete život i karakter u kuhinju, dok istovremeno dodajete boju i miris. Odaberite cvjetove i zelenilo koje se slažu s tonovima i teksturama vaše kuhinje. U modernu će se kuhinju dobro uklopiti elegantne, monokromatske vaze s minimalističkim cvjetnim aranžmanima.

"Lažni vijenac može vrlo dobro funkcionirati kao središnji ukras, posebno ako odaberete onaj s lišćem koje funkcionira tijekom cijele godine", rekla je Jones za Homes&Gardens.

Staklena vaza, H&M, 24.99 eura

Iskoristite ukrasni stolnjak

Stolnjaci ne bi trebali biti rezervirani samo za posebne prigode. Stolnjaci su odlični za ukrašavanje kuhinje. Dodaju boju, teksturu i osobnost jednostavnom stolu. Odaberite visokokvalitetne, izdržljive tkanine poput lana ili pamuka za trajan izgled koji će se ne samo lijepo prostirati, već i izdržati svakodnevno korištenje.

Prugasti stolnjak, Emmezeta, 9.29 eura
Stolnjak s prugama, Zara Home, 48.99 eura

Koristite "pravilo trojke" za grupiranje

Ovu metodu preporučuju mnogi dizajneri interijera. Pri stiliziranju centra stola ciljajte na uključivanje tri različita predmeta koji se nadopunjuju. Odaberite trio predmeta različitih visina, oblika i tekstura kako biste stvorili dubinu i dimenziju. Primjerice, vaza s cvijećem, svijećnjak i podmetač čine trio.

Stavite pladanj na stol

Nije tajna da se kuhinjski stol često može pretvoriti u odlagalište pa razmislite o postavljanju svojih predmeta na ukrasni pladanj. Bilo da odaberete elegantan metalni pladanj ili nešto rustikalnije poput drva ili ratana kako biste unijeli toplinu i teksturu, odabir pravog pladnja ključan je za održavanje kohezivnog dizajna u vašoj kuhinji.

Pladanj od esparta, Zara Home, 48.99 eura
Drveni pladanj, Zara Home, 19.99 eura

Iskoristite svijeće za ambijent

"Dok ne koristite kuhinjski stol, uredite ga tako da sve na njemu bude pristupačno", rekla je Linda Hayslett iz LH.Designs. Svijeće su malene i jednostavne za staviti na stol ili ukloniti s njega u par poteza. Također, ne ometaju vidljivost ako ih ostavite na stolu, a upaljene svijeće daju intiman ambijent prostoru.

Svijećnjak za visoke svijeće, H&M, 4.99 eura
Komplet svijeća, H&M, 12.99 eura

Pročitajte više