Dizajneri interijera upozoravaju na ove česte greške pri kupnji namještaja

Foto: Pexels

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

AKO razmišljate o ažuriranju određenog komada namještaja u svom domu ili dodavanju novog u praznu prostoriju, važno je naučiti izbjegavati neke od najčešćih pogrešaka koje ljudi čine prilikom kupovine namještaja.

Dizajneri interijera su za časopis The Spruce podijelili osnovne smjernice o tome što treba uzeti u obzir, a što izbjegavati.

Uskladite svoj stil života

Dizajnerica interijera Kate Guinness ističe da mnogi često odabiru namještaj samo prema svom osobnom ukusu, zanemarujući praktične aspekte života. Na primjer, ako imate kućne ljubimce ili malu djecu, trebali biste izbjegavati kupnju bijelih sofa ili drugih komada namještaja koji se lako prljaju, a kojima će djeca imati pristup.

Pobrinite se da fizički odgovara

Dizajneri naglašavaju da je važno provjeriti možete li fizički unijeti komad u zatvoreni prostor i u prostoriju u koju ga želite postaviti.

Na primjer, ako vaš dom nema široka dvostruka vrata ili je ulaz u određenu prostoriju uzak ili nizak, možda ćete naići na poteškoće pri unošenju i postavljanju komada. Dizajnerica Jessica Shaw također savjetuje ljude koji žive u stambenim zgradama da provjere može li komad stati u dizalo jer će inače morati unajmiti pomoć ako žive na višim katovima.

Ona naglašava važnost točnih mjerenja i izračuna kako bi se osiguralo da će komad namještaja odgovarati prostoru i dimenzijama vrata.

Guinness se slaže s tim i dodaje da trebate paziti da veličina komada odgovara i vizualnoj estetici prostora. Na primjer, ako imate set malih, minimalističkih blagovaonskih stolica, veliki blagovaonski stol određenih dimenzija možda neće biti prikladan.

Razmotrite stil

Važno je osigurati da komad namještaja može proći kroz vrata, ali i da estetski odgovara prostoru.

"Čak i ako se zaljubite u komad u trgovini, pokušajte izbjeći preveliku impulzivnost i pričekajte", savjetuje Shaw.

Ona predlaže da ga fotografirate, nabavite specifikacije ako je moguće te nabavite uzorak koji ćete donijeti kući i pogledati kako se uklapa u prostor u koji ga želite postaviti.

Ne kupujte ono što ne vidite

Dizajner interijera Carter Averbeck upozorava na opasnosti brze kupovine namještaja, posebno kod online trgovaca gdje se oslanjate samo na fotografije. Često se dogodi da ono što kupite na internetu nije ono što na kraju dobijete.

To ne znači da trebate odbaciti sve online trgovce. Međutim, preporučuje se da posjetite fizičke trgovine koje prodaju iste proizvode kako biste osobno vidjeli artikle.

Pročitajte više